«Ουτοπία» χαρακτηρίζει το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ την «πλήρη εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον». Εφικτή επιδίωξη, δε, κρίνει μόνο τη «διασφάλιση ενός πεδίου με μειωμένη παραβατικότητα συγκριτικά με τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο, ώστε να αναπτύσσονται ελεύθερα οι ακαδημαϊκές λειτουργίες». Πάντως, όπως αναφέρεται στο πόρισμα που παραδόθηκε χθες, ύστερα από μήνες προετοιμασίας, το καθεστώς φύλαξης των ανώτατων ιδρυμάτων πρέπει να επανεξεταστεί και ειδικά «η πρόσληψη των προϊσταμένων των σχετικών υπηρεσιών από τα ίδια τα ΑΕΙ, ώστε αυτά να έχουν ειδικές γνώσεις των συνθηκών. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εμπειρίες συγκεκριμένων πανεπιστημίων που αφορούν την αποτελεσματικότητα της φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες».
Οι συντάκτες του πορίσματος (πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών) προτείνουν στα πανεπιστήμια να διαμορφώσουν κριτήρια κατά περίπτωση σχετικά με τις περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να κληθεί η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.
Στο πόρισμα που παραδόθηκε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι «οι ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες». Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, το πόρισμα υπεραμύνεται της επαναφοράς του θεσμού και αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός».
 
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Για τα θέματα καταλήψεων και «την αντιμετώπιση εγκλημάτων χαμηλής ποινικής απαξίας», ωστόσο, οι συντάκτες του πορίσματος μοιάζουν να μην έχουν επαφή με την καθημερινότητα στα ΑΕΙ που «στενάζουν» υπό το βάρος συνεχόμενων κρουσμάτων βίας και απλώς προτείνει… επιτροπές, φόρουμ, κώδικες δεοντολογίας και «ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης διαμεσολάβησης». Μάλιστα προτείνει και την «παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές των ΑΕΙ, και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί», αλλά «εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εφόσον δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο».
Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Γιαννούλα Καρύμπαλη αναφέρει στην πρότασή της για «τις διαρκείς καταλήψεις από εξωπανεπιστημιακούς ιδιοκτησιών των ΑΕΙ, οι οποίες δεν συνδέονται αναγκαστικά με ακαδημαϊκές λειτουργίες, καθώς βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιουπόλεων (υπό Ι/δ), θα πρότεινα άμεση προσφυγή των διοικήσεων των ΑΕΙ στην προβλεπόμενη από τον νόμο προστασία, δίνοντας έμφαση στην αστική προστασία της ιδιοκτησίας τους».
ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου ναρκωτικών στα ΑΕΙ, προτείνεται να ενταχθεί… ειδικό μάθημα για το θέμα «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση, όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο»!
Κατά τα άλλα, το πόρισμα προτείνει για τα κοινά εγκλήματα φωτισμό σε αύλειους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί και «ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής, δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν “θύμα” είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα, δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν». Για τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα ΑΕΙ προτείνονται πρωτοβουλίες, συμβουλευτικοί σταθμοί στήριξης φοιτητών, «επανεξέταση της χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους, επίταση ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, ανάπτυξη συστημάτων street work – εξειδικευμένες ομάδες, ψυχολόγων κοινωνικών λειτουργών κ.λπ. – για τον περιορισμό της βλάβης».