Διαβάζω διάφορα που γράφονται στην Ισπανία και στην Αγγλία για τα αποψινά ματς του Ολυμπιακού (με την Μπέτις) και του ΠΑΟΚ (με την Τσέλσι) και ειλικρινά ελπίζω να μην τα έχουν διαβάσει οι προπονητές και οι λοιποί υπεύθυνοι των ελληνικών ομάδων. Στην Ισπανία γράφουν ότι την Μπέτις την ενδιαφέρει πιο πολύ το ματς της Κυριακής με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο πρωτάθλημα. Οι Αγγλοι λένε ότι για τον κόουτς Σάρι το παιχνίδι της Τούμπας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεστάρει τους αναπληρωματικούς του. Το χειρότερο που μπορεί να κάνουν οι άνθρωποι των ελληνικών ομάδων είναι να δώσουν σημασία σε αυτά.
Ιδέα
Κάποτε το Γιουρόπα Λιγκ ήταν όντως ένας μεγάλος μπελάς για τις ομάδες που στη χώρα τους έκαναν πρωταθλητισμό – το λέω γιατί αυτό κάνει στην Αγγλία η Τσέλσι. Εδώ και τρία χρόνια η UEFA έχει μια ωραία ιδέα: να δίνει στον νικητή του Γιουρόπα Λιγκ μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν αυτός δεν την έχει κατακτήσει διαμέσου του εθνικού του πρωταθλήματος. Μέχρι το 2014-15 στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ έφταναν και ομάδες όπως η Μπράγκα, η Ντνίπρο, η Φούλαμ. Εκτοτε φτάνουν μόνο όσες εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ κυνηγάνε. Το 2015-16 έπαιξαν η Σεβίλλη και η Λίβερπουλ: το πήραν οι Ισπανοί. Την επόμενη χρονιά το διεκδίκησαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Αγιαξ: το κέρδισε ο Μουρίνιο και χάρη σε αυτή του την επιτυχία η ομάδα του αγωνίστηκε πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρυσι το διεκδίκησαν η Ατλέτικο και η Ολιμπίκ Μαρσέιγ, ενώ είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να παίξει τελικό η Αρσεναλ και να πάει το εισιτήριο: αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την κάτοχο Ατλέτικο. Πιθανότατα η Τσέλσι να έχει όντως λίγο πιο πολύ το μυαλό της στην Πρέμιερ Λιγκ. Αλλά αν νομίζει κάποιος ότι θα ‘ρθει να κάνει αγγαρεία στην Τούμπα κάνει λάθος.
Εργαλείο
Τα ίδια ισχύουν και για την Μπέτις που επιπλέον είναι και ισπανική ομάδα, που σημαίνει ότι έχει στόχο την κατάκτηση του τροπαίου! Από το 2010, που ο θεσμός απέκτησε την τωρινή του μορφή, έξι φορές κέρδισαν Ισπανοί: μάλιστα το 2011-12 έπαιξαν στον τελικό δύο ισπανικές ομάδες και η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδισε με 3-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η Μπέτις θα ‘θελε να κερδίσει το τρόπαιο που έχει στις προθήκες της η συμπολίτισσά της Σεβίλλη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τίτλο μπορεί να διεκδικήσει. Πέρυσι υπερέβαλε εαυτόν για να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ και δεν είναι δυνατόν στο πρώτο παιχνίδι της σε αυτό να σκέφτεται τι θα κάνει στο Μπιλμπάο! Κι έπειτα υπάρχει και κάτι άλλο: η Τσέλσι μπορεί όντως να κάνει rotation, η Μπέτις δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει βασικούς και αναπληρωματικούς. Η Μπέτις είναι μια ομάδα σαν τον περσινό ΠΑΟΚ π.χ. Εχει μια βασική ενδεκάδα, αλλά οι αλλαγές σε αυτή είναι πολλές και οι παίκτες είναι όλοι ετοιμοπόλεμοι. Κάποιοι, όπως ο 37χρονος Χοακίμ π.χ., δεν μπορούν να αγωνίζονται και διαρκώς. Το rotation στη συγκεκριμένη ομάδα είναι εργαλείο δουλειάς: εξασφαλίζει αθλητική φρεσκάδα, γίνεται για να βρίσκονται όλοι οι παίκτες σε εγρήγορση, είναι τελικά απαραίτητο.
Ψάχνει
Η Τσέλσι είναι διαφορετική ιστορία. Αυτή όντως έχει βασικούς και αναπληρωματικούς και ο Σάρι, επειδή φέτος την ανέλαβε, ακολουθεί την τακτική που βλέπουμε και από τον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό: ποντάρει σε μια ενδεκάδα βασικών που πρέπει να μάθουν να παίζουν το ποδόσφαιρο που αυτός θέλει κι αυτή θα την ανανεώσει όποτε το κρίνει απαραίτητο. Είναι αλήθεια ότι στην Τούμπα δεν θα δούμε απόψε πολλούς από τους παίκτες αυτής της ενδεκάδας – μπορεί και να λείψουν εννέα ή και δέκα! Αλλά σημασία δεν έχει ποιοι δεν θα παίξουν, αλλά ποιοι θα παίξουν. Κι αυτοί που διαβάζω πως θα παίξουν απαιτούν τεράστια προσοχή.
Διεθνείς
Με βάση τα όσα κυκλοφορούν, σε ένα πιθανό σχήμα της Τσέλσι απόψε ο Καμπαγέρο θα είναι κάτω από τα δοκάρια αντί του Κέπα και οι τέσσερις αμυντικοί που θα αγωνιστούν είναι ο Ζαπακόστα, ο Κρίστενσεν, ο Κέιχιλ και ο Εμερσον. Στη μεσαία γραμμή πιθανολογείται ότι θα αγωνιστεί ο Καντέ, με τους Μπάρκλεϊ και Φάμπρεγας εσωτερικούς μέσους, ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα παίξει ο Μοράτα με τον Γουίλιαν στα δεξιά και τον 20χρονο Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ στα αριστερά – αν και εφόσον είναι εντάξει, γιατί ο μικρός ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό. Από τους παίκτες αυτούς οι έξι είναι εν ενεργεία διεθνείς (!), ο Καντέ και ο Γουίλιαν είναι βασικοί, ο Μοράτα είναι μια από τις ακριβότερες μεταγραφές της ομάδας, ο Φάμπρεγας και ο Κέιχιλ ήταν βασικοί πέρυσι και ο Μπάρκλεϊ με τον Λόφτους-Τσικ θεωρούνται δυο μεγάλες ελπίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αυτή η ομάδα κοστίζει τέσσερις φορές όσο ο ΠΑΟΚ, που έχει το ακριβότερο ρόστερ της ιστορίας του. Οποιος μιλάει για αναπληρωματικούς ας το ξανασκεφτεί!
Πρόκριση
Το θέμα δεν είναι σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν η Μπέτις και η Τσέλσι: θα ‘ναι και οι δυο αξιόμαχες και θα κοιτάξουν να πάρουν τα ματς διότι περνώντας με νίκη από την Ελλάδα σφραγίζουν εισιτήρια πρόκρισης. Η ερώτηση είναι πώς θα εμφανιστούν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, που οφείλουν για την περίσταση να κάνουν τα καλύτερα φετινά τους ματς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να θυμηθεί όσα έκανε με τη Βασιλεία και τη Σπαρτάκ για να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη που γνώρισε με την Μπενφίκα. Κι ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει απλά την καλύτερή του εμφάνιση: για να κερδίσει την Μπέτις χρειάζεται πολύ περισσότερα από όσα έκανε με τη Λουκέρνη και την Μπέρνλι.
Κούραση
Το πρόβλημα των δικών μας ομάδων είναι ότι μοιάζουν λίγο κουρασμένες μετά τη διαδικασία των προκριματικών: και ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Πέδρο Μαρτίνς αντιμετώπισαν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις παίζοντας με την ίδια σχεδόν ενδεκάδα. Ο Φορτούνης και ο Χριστοδουλόπουλος (που αγωνίστηκαν και με την Εθνική) στο ματς με τον Αστέρα έδειξαν σημάδια κόπωσης. Ο Λουτσέσκου στο ματς με τον ΟΦΗ κράτησε εκτός αρχικού σχήματος τον Πέλκα, τον Γουάρντα και τον Λημνιό για να τους δώσει ανάσες. Οι παίκτες αυτοί είναι απόψε απαραίτητοι και από τη δική τους απόδοση θα κριθούν πολλά.
Αμυνα
Εννοείται ότι επιβάλλεται και προσοχή στην άμυνα: αν ο Ολυμπιακός δείξει την αμυντική νωθρότητα που έδειξε στην Αγγλία με την Μπέρνλι κι ο ΠΑΟΚ επαναλάβει τις τρέλες που έκανε με την Μπενφίκα θα πρέπει να κοιμηθεί ο Θεός για να γλιτώσουν. Κι όταν έχει ευρωπαϊκά ματς ο Θεός έχει αϋπνίες…