Περισσότερους από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχει δεχθεί από την αρχή του χρόνου η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Ισπανία έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Την ώρα που οι ροές πιέζουν τις χώρες της Μεσογείου, οι ηγέτες των κρατών – μελών που συμμετέχουν στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, θα επιχειρήσουν να βρουν – παρά τις διαφωνίες – κοινή βάση για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως το Προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, υιοθετώντας παράλληλα τη γραμμή Γιούνκερ. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο συζητήθηκε μεταξύ άλλων η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά την επόμενη περίοδο, αλλά και ο καλύτερος συντονισμός των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αποκαλυπτικά είναι, πάντως, τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και προχθές, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος έχουν δεχθεί συνολικά 82.103 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 33.161 νέες αφίξεις, εκ των οποίων οι 22.348 ήταν από θαλάσσης και οι 10.813 από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ροές και στην Ισπανία, η οποία από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 38.911 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν όλο το 2017 ο αριθμός τους ανήλθε σε 28.349.
Με τον αριθμό των αφίξεων να ανεβαίνει συνεχώς, η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια.
Μόρια. Εφιαλτική είναι η καθημερινότητα στον καταυλισμό της Μόριας, όπου σήμερα φιλοξενούνται υπό άθλιες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους 8.804 γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν που μπορεί να αντέξει.
Χθες, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έχει δηλώσει την πρόθεσή της να βάλει λουκέτο στη Μόρια εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης των συνθηκών, απαντά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να εμπίπτει στην ευθύνη της Περιφέρειας». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βάσει νόμου «ο περιφερειάρχης μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία, πρόσκαιρα ή οριστικά, κάθε επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ή την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή επιτηδεύματος, καθώς και τη χρήση οικίας ή άλλου χώρου που χρησιμοποιείται για διαβίωση αν μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι ως άνω επιχειρήσεις, οικίες και χώροι κλείνουν υποχρεωτικά, χωρίς άλλες διατυπώσεις και σφραγίζονται από την αρμόδια αστυνομική Αρχή».
Στη Σάμο. Την ίδια στιγμή, υπογραφές συλλέγουν κάτοικοι της Σάμου, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλου, προκειμένου να κλείσει το hotspot στο Βαθύ. Είναι ενδεικτικό πως στο εν λόγω ΚΥΤ – που χωρά μόλις 648 άτομα – διαμένουν 4.017 πρόσφυγες και μετανάστες. «Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) – με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/ μετανάστες τις επτά ημέρες – και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.
– Στο μεταξύ, χθες το πρωί παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ο ιδιοκτήτης της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI Πάνος Μωραΐτης, ο οποίος καταζητούνταν. Ο ίδιος και άλλα 30 στελέχη της οργάνωσης κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.