Δραματική μείωση έως 70% παρουσιάζει ο ρυθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου, όταν παράλληλα διαπιστώνεται ότι σήμερα στη χώρα μας πλέον το 87% των συνταξιούχων (2.251.256 άτομα) είναι άνω των 60 ετών. Εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών συντάξεων με τις οποίες θα κληθούν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα και τα νέα όρια συνταξιοδότησης που αυξήθηκαν έχουν συμβάλει στην εξέλιξη αυτή.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν μειωθεί κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 70% στο Δημόσιο σε σχέση με το παρελθόν. Το φρένο στη σύνταξη αποδίδεται στους παρακάτω λόγους:
1. Οι συντάξεις που εκδίδονται από τις 12.5.2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 (Κατρούγκαλου) είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 35%-40% σε σχέση με το 2014. Πλέον η σύνταξη των 1.000 ευρώ θεωρείται υψηλή και πρέπει να δουλεύεις 40 χρόνια για να την αποκτήσεις.
2. Υπήρξε σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 1.1.2022. Τα νέα όρια είναι τα 62 έτη για πλήρη σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης και τα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης (Ν. 4336/2015)
3. Εγινε αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών. Μέχρι 13.5.2016 το μηνιαίο κόστος εξαγοράς ήταν στο 25πλάσιο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη που είχε οριστεί στις 31.12.2011, ενώ με τον Ν. 4387/2016 το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με τον μισθό ή εισόδημα του τελευταίου μήνα πριν από την εξαγορά (δηλαδή με τα όρια 586 ευρώ έως 5.860 ευρώ μηνιαίως).
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να προετοιμάσει εγκαίρως την έξοδό του από την εργασία. Διαφορετικά κινδυνεύει να υποστεί τις δραματικές καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τη διετία σε κάποιες περιπτώσεις, στη χορήγηση της σύνταξης. Την ταλαιπωρία αυτή υφίστανται ήδη δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εξαιτίας των πολλών προβλημάτων απονομής σύνταξης που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον λόγο αυτόν ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προβεί εγκαίρως σε ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, σε τακτοποίηση οφειλών εάν υπάρχουν, σε εξαγορά πλασματικών ετών, εάν το επιθυμεί, καθώς και σε αίτηση προσωρινής σύνταξης.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Στο μεταξύ, όπως τονίζει το ΕΝΥΠΕΚΚ – σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης των Ελλήνων -, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα – επισημαίνεται – αποτελούν και αποστομωτική απάντηση στην τρόικα και στους έλληνες μνημονιακούς πολιτικούς και επιστήμονες, που ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να επιλέγουν δήθεν τη συνταξιοδότησή τους σε πολύ νεαρή ηλικία.
Τα ευρήματα του συστήματος «Ηλιος» διαψεύδουν οικτρά και καταρρίπτουν το πάγιο επιχείρημά τους για τη θέσπιση σκληρών παρεμβάσεων στις αλυσιδωτές περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών παροχών. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι:
– Το 87% των συνταξιούχων (2.251.256) είναι άνω των 60 ετών.
– Το 13% (318.785) είναι κάτω των 60 ετών.
– Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 723 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ!
– Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 172,10 ευρώ.
– Το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 97,9 ευρώ!
Επίσης από τη μελέτη των επιμέρους στοιχείων ανά ηλικία προκύπτει ότι οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).