Υποσχέσεις για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 10 δισ. δολάρια έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αγκυρας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να σταματήσουν οι επιθέσεις στη λίρα. Το νόμισμα της Τουρκίας έχει υποχωρήσει από τις αρχές του έτους κατά 40% έναντι του δολαρίου.
Επίσης ο Αλμπαϊράκ προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για ανάπτυξη για φέτος και το 2019, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα στα μάτια των επενδυτών οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Επίσης ανέφερε ότι θα ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια για τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι διαδικασίες αλλά υποσχέθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που αφορούν την ενέργεια και τη φαρμακοβιομηχανία.
Πάντως δεν παρουσίασε άμεσα σχέδιο παροχής στήριξης στις τράπεζες όπως ήλπιζαν πολλοί διεθνείς επενδυτές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που συνεχώς αυξάνονται. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες αφορούσαν τη δημιουργία μιας κρατικής κακής τράπεζας στην οποία θα μεταφερόταν μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων από τις τουρκικές τράπεζες.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος πλέον τρέχει με 17%. Ο Αλμπαϊράκ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει εφέτος το 20,8% και θα υποχωρήσει στο 15,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος το 11,3% και το 2019 στο 12,1%, πριν να υποχωρήσει το 2020 στο 11,9%, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία της κυβέρνησης.
Αμφιβολίες επίσης υπάρχουν από τις αγορές για το κατά πόσον η Τουρκία θα μπορέσει να μειώσει φέτος στο 1,9% το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, καθώς αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης πολύ φιλόδοξους.
Η Τουρκία έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα επειδή ο Ερντογάν θεωρείται ότι παρεμβαίνει στο έργο της κεντρικής τράπεζας όντας υπέρμαχος όσο το δυνατόν χαμηλότερων επιτοκίων. Ζημιά έχει κάνει στην Τουρκία επίσης η διπλωματική κόντρα με τις ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Αλμπαϊράκ έστειλε χθες μήνυμα ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,8% και το 2019 στο 2,3%, ενώ αρχικά οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 5,5%.
Καμπανάκι για την Τουρκία και τα μεγάλα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει χτυπήσει η JP Morgan. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Τουρκία θα πρέπει να εξυπηρετήσει μέχρι τον Ιούλιο του 2019 χρέη που ξεπερνούν τα 145 δισ. δολάρια. Καμπανάκι για τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας έχουν χτυπήσει ακόμη μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης όπως είναι η Moody’s και η Fitch. Από την πλευρά της η Αγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας είναι υγιής και ότι δεν αναμένονται προβλήματα.