Eχετε αναρωτηθεί πού βρισκόταν το πρώτο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης,το οποίο διέθετε ηλεκτρικό ανελκυστήρα; Ποια σχέση μπορεί να είχε ένα αερόπλοιο με τον Λευκό Πύργο στις αρχές του 20ού αιώνα; Πότε και πού είδαν για πρώτη φορά οι Θεσσαλονικείς υαλοβάμβακα ή πού λειτουργούσε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης; Ενα έξυπνο κινητό ή μια ταμπλέτα είναι αρκετά για να σας δώσουν τις απαντήσεις, καθώς η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλέον – μετά την Αθήνα – τον δικό της ψηφιακό ξεναγό σε μνημεία αλλά και σημεία που συνδέονται με τη Γερμανία. Ξεναγός που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή «Deutsche Spuren / Γερμανικά Ιχνη», που αναλαμβάνει να αποκαλύψει 40 αθέατες όψεις της Θεσσαλονίκης.
«Τα “Γερμανικά Ιχνη” αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε σημεία της πόλης από τα οποία περνάμε καθημερινά κι όμως αγνοούμε την ιστορία τους» λέει η διευθύντρια Τομέα Πληροφόρησης και Bιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Μαριάννα Πυλωρίδου, για την εφαρμογή σε συνεργασία με την ομάδα θεματικών ξεναγήσεων dot2dot, που ύστερα από εκτενή έρευνα εντόπισε όχι μόνο σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ήδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα των Γερμανών κατά τον 18ο αι.
Το ενδιαφέρον είναι έντονο ώστε οι συμμετοχές για την πρώτη ξενάγηση-παρουσίαση της εφαρμογής, αύριο Σάββατο, έκλεισαν από την πρώτη ημέρα και ήδη υπάρχει λίστα αναμονής.
Για κάθε σημείο, πέρα από τη θέση του στον χάρτη, την ιστορία του και φωτογραφικό υλικό υπάρχει και ηχητικό αρχείο. «Δεν αποκλείεται μάλιστα η ελληνική εκδοχή της εφαρμογής να εμπλουτιστεί και με άλλες περιοχές» μας λέει η διευθύντρια Ψηφιακής Επικοινωνίας και Υπηρεσιών Πληροφόρησης του Ινστιτούτου Γκαίτε, Κρίστελ Μάνκε.
H εφαρμογή είναι δωρεάν διαθέσιμη για κινητά Android και iOS.