Παιδιά ακόμα και κάτω των 12 ετών έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Μέχρι και 100 άτομα αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά για να χρησιμοποιήσουν μία και μόνο τουαλέτα. Σήμερα, 8.777 πρόσφυγες και μετανάστες υποφέρουν στη Μόρια, σε έναν άκρως ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο.

Οι εικόνες που μεταφέρουν οι άνθρωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στους καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου, είναι το λιγότερο ντροπιαστικές.

«Και είμαστε τρία χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, όπου δεν θα έπρεπε να γίνονται καν συζητήσεις για την καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών. Θα έπρεπε να είχαν λυθεί όλα αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την εφιαλτική κατάσταση. Ας βάλει ο καθένας από εμάς τον εαυτό του στη θέση των ανθρώπων αυτών» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης.

Τα 2/3 όσων βρίσκονται στη Μόρια ζουν σε σκηνές, πολλοί είναι αυτοί που απλώς έχουν απλώσει ένα πλαστικό κάλυμμα πάνω από το κεφάλι τους για να προστατευθούν. Η σεξουαλική και σωματική βία κατά γυναικών και παιδιών, που είναι και το 50% όσων ζουν εγκλωβισμένοι στο κέντρο, είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. «Παρατηρείται μια χρόνια και συστηματική αποτυχία στον τρόπο λειτουργίας του camp, η οποία επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία των χιλιάδων ατόμων που ζουν στη Μόρια. Είναι ενδεικτικό πως το 1/4 των παιδιών με θέματα ψυχικής υγείας που είδαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2018 είχαν τάσεις αυτοκτονίας» συμπληρώνει.

EΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, «στη Μόρια αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 3.000 άτομα, τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και για τα οποία έχει γίνει άρση γεωγραφικού περιορισμού, ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένα στον καταυλισμό γιατί δεν υπάρχουν χώροι στην ενδοχώρα. Μην ξεχνάμε πως για να εντοπιστεί η ευαλωτότητα χρειάζεται δυστυχώς να περάσουν έξι μήνες».

Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά άμεσα το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό στη Μόρια, ενώ αναφερόμενος στη διαχείριση των κονδυλίων, για την οποία έχει δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, απάντησε πως «η Κομισιόν λέει ότι έχουμε κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τα υπουργεία και η Διαχειριστική Αρχή έχουν πάρει άριστα».