Ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν, την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον Πίτερ Ντόλμαν δεν υπάρχει αμφιβολία, κρίνοντας ακόμα και απ’ τη ματιά, πως ο τελευταίος διαφοροποιείται στο κλαμπ των σκληροπυρηνικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι προκάτοχοί του σπανίως – έως ποτέ – χαμογελούσαν.
Τις διαφορές επιβεβαιώνουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συνεργαστεί μαζί του από τον Ιανουάριο του 2018, όταν ο Πίτερ Ντόλμαν ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο έτοιμο να ακούσει». Σε αντιδιαστολή, οι ίδιες πηγές μεταφέρουν πως «η Ντέλια κοιτούσε τον Τόμσεν στα μάτια» θυμίζοντας και τις παραπάνω από στενές σχέσεις Τόμσεν – Σόιμπλε.
Η σύγκριση με τη Βελκουλέσκου ενδεχομένως να αδικεί (ίσως και όχι) την Ντέλια, η οποία όπως και ο προκάτοχός της Πολ Τόμσεν προκάλεσε πολλές φορές την οργή υπουργών των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Με τον Ντόλμαν τα νερά είναι πιο ήρεμα, εξέλιξη η οποία συνδέεται και με το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους, όταν ανέλαβε επικεφαλής, το Ταμείο δεν είχε χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και στο τέλος της ημέρας, με τη λήξη του Μνημονίου, περιορίστηκε σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Με Τόμσεν και Βελκουλέσκου υπήρχε κανονικότατο Μνημόνιο χρηματοδότησης με το Ταμείο και ένα σκληρό πόκερ με το Βερολίνο σε πολλά επίπεδα, ακόμα και για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ. Πριν έρθει στην Αθήνα, ο Ντόλμαν ήταν αυτός ο οποίος είχε απορρίψει το αίτημα της Λευκορωσίας για χορήγηση νέου πακέτου χρηματοδότησης από το ΔΝΤ στο τέλος του 2017, ως επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στο Μινσκ.
Οπως ανέφεραν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ντόλμαν είχε προβάλει το επιχείρημα πως όσο δεν καταργείται ο φόρος «παρασίτων» (ένας φόρος 250 δολαρίων σε όσους επισήμως εργάζονται λιγότερες από 183 ημέρες τον χρόνο και επομένως δεν συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του κράτους!) και η χώρα δεν υιοθετεί μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτική συνδρομή.
Κάπως έτσι η θητεία του στο Μινσκ ολοκληρώθηκε και αφού πιο πριν είχε εργαστεί στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, από τα τέλη Ιανουαρίου 2018, ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Η Βελκουλέσκου με τη σειρά της πήρε τη σκυτάλη της επικεφαλής στην αποστολή του ΔΝΤ για τη Γαλλία.
Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα ανανεώθηκε εκτός από την κεφαλή συνολικά σε ποσοστό 75%. Νέες καταστάσεις, νέα πρόσωπα, ίδιες «γραμμές», αλλά με μία ουσιαστική διαφορά: οι εκπρόσωποι του Ταμείου, ιδίως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, περισσότερο ακούνε παρά παρεμβαίνουν. Πηγές με γνώση όσων διαδραματίστηκαν στο τριήμερο 12-14 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα ραντεβού του κουαρτέτου (Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ, Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM και Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ), μεταφέρουν μια εικόνα στην οποία ο Ντέκλαν Κοστέλο ήταν αυτός ο οποίος μοίραζε την μπάλα και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είχαν περάσει στο πίσω κάθισμα της μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Ισως αυτή η στάση ήταν που «μπέρδεψε» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος σε επενδυτές στο Λονδίνο, όταν αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα των συντάξεων, σημείωσε – σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά – «δεν έχω καταλάβει ούτε το ΔΝΤ να λέει πως είναι διαρθρωτικό το μέτρο των περικοπών».
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάριζε πως το Ταμείο επιμένει στην περικοπή των συντάξεων.
Παράξενο, μπορεί να σκεφτεί κανείς. Την απάντηση δίνει πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΔΝΤ και ο επικεφαλής της αποστολής του στην Αθήνα , μετά τη λήξη του Μνημονίου.
Οι θέσεις του Ταμείου, εξηγεί, δεν έχουν μεταβληθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Πίτερ Ντόλμαν παρουσίασε στη Αθήνα τα βασικά ευρήματα της αποστολής η οποία συνέταξε την έκθεση του άρθρου 4. Στη συγκεκριμένη έκθεση, το Ταμείο τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι περικοπές τόσο στις συντάξεις όσο και στο αφορολόγητο.
«Αν δεν ρωτήθηκε ο Ντόλμαν σχετικά με τις συντάξεις, απλά δεν απάντησε διότι δεν έχει αλλάξει η θέση του Ταμείου» εκτιμά πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία με υπογραφή Ντόλμαν, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2019, αφού θα έχει προηγηθεί ο δεύτερος τριμηνιαίος έλεγχος.