Ολοι λένε πως το τρέξιμο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα. Τις περισσότερες Κυριακές πλέον διοργανώνονται αγώνες· λογικό λοιπόν τη μόδα να την ακολουθήσουν και οι (πολύ) νεότεροι. Γονείς που λείπουν αρκετά από το σπίτι λόγω δουλειάς, βρίσκουν το τρέξιμο μαζί με τα παιδιά τους μια ευκαιρία για να μοιραστούν μαζί τους λίγο «ποιοτικό» χρόνο. Και άθληση και γονέας. Ερχεται λοιπόν το μέγα ερώτημα: πόσα χιλιόμετρα και πόσο γρήγορα πρέπει να τρέχει ένα παιδί ή ένας έφηβος;
Επίσημα στους Μαραθωνίους επιτρέπεται να λάβουν μέρος άτομα από 18 και άνω. Με λίγα λόγια λοιπόν η απάντηση δόθηκε. Τώρα θα μου πεις, «Μα είναι δυνατόν να τρέχει ο 70άρης και να μην τρέχει ο γιόκας μου 16 ετών που λυγίζει σίδερα;».
Οι έντονες προπονήσεις που απαιτούνται για τις αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων μπορεί να επηρεάσουν ψυχικά αλλά και σωματικά τους ανήλικους.
Οποιοι τραυματισμοί εμφανίζονται στους ενηλίκους, οι ίδιοι μπορεί να εμφανιστούν και στα παιδιά ή στους εφήβους.
Στα βλαστάρια σας όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η σκελετική ωρίμαση και αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας για πιο σοβαρούς τραυματισμούς και για εκφυλιστικές αλλοιώσεις που θα τα ταλαιπωρούν στην ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά διαρκώς αλλάζουν σωματικά, τα οστά τους αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και αν σε όλο αυτό προστεθεί και η ενέργεια που χρειάζεται να τρέξεις 21 ή 42 χλμ., τότε το πιθανότερο είναι ότι θα «σκάσει το μηχάνημα».
Σαφώς οι ανήλικοι μπορούν να τρέχουν και η σωστή ένταση και η σωστή απόσταση θα κάνει μέγα καλό στο σώμα τους. Με ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα ταχύτητας και ενδυνάμωσης οι αρθρώσεις του μελλοντικού δρομέα δεν θα κινδυνεύουν. Με τη σωστή διατροφή και το σωστό τρέξιμο τα οστά και οι αρθρώσεις θα αναπτυχθούν φυσιολογικά και χωρίς τραυματισμούς. Κάτι ανάλογο γίνεται και στο σώμα του όταν θα το βάλει να τρέχει επί ώρες κάνοντας λoνγκ μαζί σου. Στην παιδική και την εφηβική ηλικία ο ανθρώπινος σκελετός χρειάζεται ενέργεια και η ψυχή στόχους για το μέλλον.
Τα παιδιά μας να αθλούνται με μέτρο και όχι να μένουν σπίτι κολλημένα μπροστά σε μια οθόνη. Και εμείς να βρίσκουμε χρόνο για να πάμε σινεμά μαζί τους και όχι τη διαδρομή Μαραθώνα – Καλλιμάρμαρο.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια, μαραθωνοδρόμος και μητέρα δύο 16χρονων εφήβων