Η συγκυρία:
Υστερα από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, υπάρχει μια βελτίωση του γενικού κλίματος της χώρας:
n Οσοι πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση, αυξάνονται από το 21% του περασμένου Ιουνίου στο 26% τώρα και ταυτόχρονα όσοι θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση περιορίζονται από το 74% στο 69%. Συνεχίζεται έτσι η αργόσυρτη πορεία ανάκαμψης του κλίματος, το οποίο στη χειρότερη στιγμή του επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν μόλις το 8% θεωρούσε ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
n Η βασική παράμετρος που επηρεάζει και συσχετίζεται θετικά με το γενικό κλίμα, είναι η αντιλαμβανόμενη πορεία της οικονομίας. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης δείχνει να σημειώνει σημαντική ανάκαμψη – για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της χώρας – και κινείται στο -44 από το -54 του Ιουνίου. Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων τριάμισι χρόνων και υπολείπεται μόνο της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί υπουργίας Βαρουφάκη και πριν από το δημοψήφισμα και συναρτάται βέβαια με την – έστω και τυπική – ολοκλήρωση του τελευταίου μνημονιακού προγράμματος, εξέλιξη την οποία θεωρούν θετική για την Οικονομία της χώρας πάνω από ένας στους δύο (53%).
Το Σκοπιανό. Ωστόσο, το τέλος αυτής της περιόδου των αλλεπάλληλων μνημονιακών συμβάσεων, σε συνδυασμό με το κρίσιμο εθνικό θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται να δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις.
n Λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, μόλις το 21% δηλώνει ότι εγκρίνει τη συμφωνία και το 71% ότι διαφωνεί (72% τον Ιούνιο). Επιπλέον, ακόμη και αν υπερψηφιστεί στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας η συμφωνία των Πρεσπών, το 64% θεωρεί πως η χώρα μας δεν πρέπει να την εγκρίνει, παρά το ότι την έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση μας και μάλιστα, δύο στους τρεις (66%) θεωρούν ότι ενδέχεται η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα στη FYROM.
n Εξάλλου, η επιλογή των πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος και στην κοινή γνώμη. Για πρώτη φορά απέκτησε σχετική πλειοψηφία έναντι των υπόλοιπων δυνατοτήτων (να συνεχίσουμε με τη σημερινή κυβέρνηση ή να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση) τον περασμένο Ιούνιο με 38% και τώρα ενισχύεται ως επιλογή με ποσοστό υποστήριξης 42% (33% επιθυμεί να συνεχίσουμε με τη σημερινή κυβέρνηση και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και 19% θα ήθελε οικουμενική κυβέρνηση με κάποιον άλλο επικεφαλής).
Υπάρχει λοιπόν «άρωμα εκλογών» στην ατμόσφαιρα, το οποίο βέβαια θα εντείνεται σταδιακά, είτε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στο θέμα της FYROM, είτε και λόγω του ότι έτσι κι αλλιώς πλησιάζουμε σε κάλπες λόγω ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, τον ερχόμενο Μάιο.
Ανοδικές κινήσεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα (της άτυπης προεκλογικής περιόδου) οι κομματικοί συσχετισμοί αποκτούν αυξημένη σημασία. Στην πρόθεση ψήφου, τόσο η ΝΔ (+1,1%) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ (+2,5%) κινούνται ανοδικά με ποσοστά 27,4% και 18,7% αντιστοίχως. Ανοδικά κινούνται επίσης τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπερέχει όλων των πολιτικών αρχηγών σε δημοφιλία (με 45% από 42%) και αντιλαμβανόμενη καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (με αυθόρμητες αναφορές 28% από 25%) αλλά και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (με δημοτικότητα 29% από το 26% του Ιουνίου και αντιλαμβανόμενη πρωθυπουργική καταλληλότητα στο 18% από 16% τον Ιούνιο).
Σημειώνουμε τέλος ότι ανοδικά κινείται σε δημοφιλία και η Φώφη Γεννηματά με 41% θετικές/ μάλλον θετικές γνώμες, διατηρώντας σταθερά τη δεύτερη θέση στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την αποχώρηση του Ποταμιού από το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα περίμενε κανείς να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις έτσι κι αλλιώς.
Ωστόσο, μια τελική παρατήρηση είναι ότι η ρευστότητα στους κομματικούς συσχετισμούς δεν έχει μειωθεί. Οι ανακατατάξεις είναι διαρκείς και η αίσθησή μας είναι ότι έχουμε μακρύ δρόμο για την αποκρυστάλλωσή τους.
Θεωρούμε ότι οι επόμενοι μήνες – και ίσως ακόμη και οι επόμενες εβδομάδες – θα αποβούν καθοριστικοί για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της χώρας μας.
Ο Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis