Είχα την υπομονή και την ατυχία να διαβάσω ολόκληρο το κείμενο με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τα ΑΕΙ και ομολογώ ότι για αρκετή ώρα έχασα τον προσανατολισμό μου. Εψαχνα το ψυγείο στην ντουλάπα κι έσπρωχνα με μανία την πετούγια προς τα κάτω να τρέξει το πόμολο νερό. Αλλά ευτυχώς κάποια στιγμή είχα τη ζενιάλ ιδέα να συνειδητοποιήσω ποιος το συνέταξε και μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι με καθαρό μυαλό άρχισα να προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει να πει το ποιητή.
Λοιπόν συγκεντρωθείτε, γιατί δεν θα τα πάμε καθόλου καλά. Η πρώτη φαεινή ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσεως στα ευαγή αυτά ιδρύματα είναι κατά την επιτροπή η δημιουργία πολλών επιτροπών. Διότι τι να σου κάνει μια μονάχη κι έρημη, εδώ θέλει πολλές να ‘χουνε να λένε διότι όπως αναγράφεται ευθαρσώς στο κείμενο, «Η πλήρης εξαφάνιση της ανομίας είναι ουτοπικός στόχος», ωστόσο θεωρείται εφικτή «η διασφάλιση ενός πεδίου με μειωμένη παραβατικότητα συγκριτικά με τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο, ώστε να αναπτύσσονται ελεύθερα οι ακαδημαϊκές λειτουργίες». Μάλιστα. Οπως ακριβώς το διαβάσατε δεν έχετε παραισθήσεις. Με λίγα λόγια τόσος χρόνος διαβουλεύσεων, συζητήσεων και λοιπών αναζητήσεων σπαταλήθηκε για μια ΟΥΤΟΠΙΑ. Και παρακάτω συστήνεται η «Συγκρότηση στα ΑΕΙ (μιας άλλης ακόμα) επιτροπής, από εκπροσώπους καθηγητών, φοιτητών και λοιπού προσωπικού, αρμόδιας για τον εντοπισμό, τη συζήτηση και την επίλυση προβλημάτων που διαβλέπεται ότι θα προκαλέσουν αναταραχές στα ΑΕΙ, εμποδίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία τους».
Πόσο αθώα ακούγεται η περίφημη φράση του Βαμβακούλα «Να μαζευτούμε πεντ’ έξι άτομα να συστήσουμε μια τριμελή επιτροπή». Ομως δεν σταματάει εδώ το πόρισμα. Είναι να μην πάρει φόρα, έτσι και πάρει δεν το σταματάει τίποτα. Για τούτο προτείνεται και η «Σύσταση στις επιμέρους Σχολές των ΑΕΙ επιτροπής (πόσες επιτροπές ν’ αντέξει ο άνθρωπος;) αρμόδιας για την αντιμετώπιση τυχόν καταλήψεων σε συνεργασία με τους φοιτητές. Κατάρτιση από τις Συγκλήτους των ΑΕΙ Κώδικα Δεοντολογίας για φοιτητές και καθηγητές».
Αυτά και δεν σας κουράζω άλλο με το θέμα «επιτροπή κι άγιος ο Θεός». Θα προχωρήσουμε στα μέτρα για την καταστολή της βίας προς τα ΑΤΜ, γιατί είναι φορές που τα παιδιά έχουν τα νεύρα τους και ξεσπάνε στα ΑΤΜ. Αλλες φορές με φωτιά και άλλες με τσεκούρι. Ανάλογα το κέφι.
Λοιπόν για να σταματήσει το κακό, θα απομακρύνουμε τα άτιμα τα ΑΤΜ. Λογικό; Αψογο και αποτελεσματικό. Οσον αφορά τα ναρκωτικά που πουλιούνται φάτσα φόρα και μέρα μεσημέρι, δεν θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με τα αποβράσματα της κοινωνίας που τα διακινούν, να πέσουμε στο επίπεδό τους. Οχι. Θα κάνουμε σεμινάρια στους φοιτητές να τους εξηγήσουμε πόσο κακό κάνουν αυτά τα πράγματα. Επίσης αν θέλουν τα παιδιά να κάνουν μια συναυλία θα την κάνουν βέβαια σε ορισμένο χώρο που θα φυλάγεται (εξωτερικά πάντα), αλλά θα ελέγχονται για φοροδιαφυγή. Τι το κάναμε εδώ; Μπάτε σκύλοι αλέστε; Η μολότοφ μολότοφ αλλά κι ο φόρος φόρος.
Και τέλος, όσον αφορά τον ξυλοδαρμό φοιτητών τε και καθηγητών ή άλλων ανάλογων πράξεων, όπως αίφνης το χτίσιμο του κοσμήτορα ζωντανού στο γραφείο του, να φροντίσουμε για την «Ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν “θύμα” είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν». Τα υπόλοιπα αρνούμαι να τα αναφέρω γιατί έχω και την πίεση ανεβασμένη.
Καλημέρα σας.