Συνθήκες πολιτικής αλλαγής, οι οποίες οδηγούν σε τροχιά αυτοδυναμίας την ΝΔ, διαμορφώνονται μέσα από τις τάσεις του εκλογικού σώματος, στην έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου που καταλήγει, όπως όλα δείχνουν, στις εθνικές κάλπες – είτε αυτές προκύψουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές/ περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου είτε και νωρίτερα.
Οπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», αφετηρία για το νέο πολιτικό σκηνικό αποτελεί η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, η οποία εξελίσσεται σε μαύρη τρύπα για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν μπορεί να καλυφθεί από τα περιορισμένα οφέλη που καταγράφονται για την κυβέρνηση από την τυπική ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου. Οι προσδοκίες της κοινής γνώμης, άλλωστε, για οικονομική ανάταση μεγαλώνουν μπροστά στο φάσμα μιας πολιτικής αλλαγής.
Με αφορμή το Σκοπιανό – το οποίο αναδεικνύεται σε θρυαλλίδα εξελίξεων, προκαλώντας ρήγματα στη συνοχή των κυβερνητικών εταίρων που μπορεί να επισπεύσουν τις κάλπες – δημιουργείται ένα δυναμικό πεδίο για τη ΝΔ, η οποία κινείται σταθερά πλέον σε τροχιά αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με τη μέτρηση, με ποσοστό που προσεγγίζει το 37% σε μια εξακομματική Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση «αγκαλιάζει» την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση. Η τάση που καταγράφεται, μάλιστα, συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά τους. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς αυτή η συμπίεση λειτουργεί υπέρ της, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στη μάχη των βουλευτικών εδρών. Ειδικά για το Σκοπιανό, είναι αξιοσημείωτο ότι το 71% διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το 64% θεωρεί ότι πρέπει η χώρα μας να την απορρίψει ακόμη και μετά από μια έγκρισή της από τους γείτονες (με το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής).
Ζητούν κάλπες. Για πρώτη φορά, εξάλλου, καταγράφεται μια καθαρή πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 42%). Το 33% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 19% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,9% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «κλειδώνοντας» την αυτοδυναμία. Παρά την αύξηση ποσοστών που καταγράφεται και για τον ΣΥΡΙΖΑ (25,2%), μέσα στο κλίμα της μεταμνημονιακής περιόδου και των υποσχέσεων για καλύτερες μέρες, η διψήφια διαφορά στην ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα δείχνει πλέον παγιωμένη και καταγράφεται στις 11,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ΔΕΘ. Με φόντο και την αναμέτρηση στη ΔΕΘ, τέλος, από την έρευνα επιβεβαιώνεται η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπως και το συντριπτικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Ακόμη διαπιστώνεται η εδραίωση του Κινήματος Αλλαγής στη θέση του τρίτου κόμματος, παρά την έξοδο του Ποταμιού από το κοινό εγχείρημα και την επιστροφή του κόμματος σε μια αυτόνομη πορεία.