Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, η συμφωνία απειλεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με μια νέα κρίση. Οι τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αναφέρθηκε σε «μεμονωμένους βουλευτές» που θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προκαλεί την έκρηξη των ΑΝΕΛ, που επιμένουν πως το κόμμα δεν πρόκειται υπερψηφίσει και εξαπέλυσε προσωπικά πυρά στον Νίκο Κοτζιά – σε τέτοιο σημείο, που έκανε πολλούς να αναρωτιούνται πώς θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συγκατοίκηση.
Η επίθεση συνεχίστηκε και χθες, με τον Θεόδωρο Τοσουνίδη να τονίζει (Αntenna) πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν «δοκιμάστηκε στον στίβο της πολιτικής» και «οφείλει και στους ΑΝΕΛ» την υπουργική του θέση. Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ξεκαθάρισε πως οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να «παράγουν έργο με αυτή την κυβέρνηση, μέχρι να χτυπήσει την πόρτα της Βουλής η συμφωνία των Πρεσπών». Η απάντηση Κοτζιά ήταν στον ίδιο τόνο, με κύκλους του υπουργείου να σχολιάζουν πως «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».
ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΝΔ. Με δική της παρέμβαση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τόνισε πως «η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξηγώντας πως δεν επιθυμεί να «εξωραΐσει την πραγματικότητα στον λαό της ΠΓΔΜ, αλλά να παρουσιάσει και να συζητήσει για την πραγματική κατάσταση». Επισήμανε, δε, πως η ΝΔ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνικότητας και «μακεδονικής» γλώσσας. «Είμαι από τη Μακεδονία και δηλώνω ξεκάθαρα πως δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή» επισήμανε σε πιο προσωπικό τόνο.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΑΕΦ – ΠΕΝΣ. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Ουάσιγκτον εξασφάλισε τη δημόσια στήριξη και του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς. «Η εφαρμογή της συμφωνίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πενς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντησή του με τον σκοπιανό πρωθυπουργό. Ο Ζάεφ τον ενημέρωσε για τις προετοιμασίες ενόψει της επόμενης Κυριακής, ενώ, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, τον Ιανουάριο θα γίνουν και οι απαραίτητες νομοθετικές διαδικασίες για την εναρμόνιση του αμυντικού συστήματος της ΠΓΔΜ με αυτό του ΝΑΤΟ.
Φαίνεται, ωστόσο, πως δεν είναι μόνο η Δύση που ασχολείται με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, καθώς, ακόμα και ο πολύ προσεκτικός Ζάεφ έχει τονίσει πως η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι την επικείμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία. Σε δημοσίευμά της η «Washington Post» κάνει εκ νέου λόγο για ρωσικές παρεμβάσεις στο δημοψήφισμα. Σε ρεπορτάζ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η “Μακεδονία” είναι μια μικρή χώρα με ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα», η εφημερίδα επισημαίνει πως, όσο καιρό οι δυτικοί παράγοντες επιχειρούν να γοητεύσουν τους πολίτες, ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, «η Ρωσία διεξάγει μια κεκαλυμμένη προπαγανδιστική εκστρατεία κατακλύζοντας με fake news τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιδοτώντας ντόπιους εξτρεμιστές που έχουν οργανώσεις διαμαρτυρίας». Σύμφωνα, δε, με το ίδιο δημοσίευμα, το Κρεμλίνο θέλει να «καταστρέψει» τη συμφωνία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα χαλάσει τις σχέσεις του με την Ελλάδα.
Τσίπρας και Καμμένος έδωσαν ραντεβού τον Μάρτιο για το Σκοπιανό
Στον απόηχο της σύγκρουσης των ΑΝΕΛ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, συναντήθηκαν χθες εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή «αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια». Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν, με βάση πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο.