Αρκετά μακρύς φαίνεται ο δρόμος της αγωνίας για τους συνταξιούχους, καθώς οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη συζήτηση για το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων πριν ελέγξουν πλήρως το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού, όπου θα διαφανεί ίσως καλύτερα πότε οι δανειστές θα αποφασίσουν να «ανοίξουν» τη συζήτηση γύρω από το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι το EuroWorking Group (EWG), που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
Για να ανοίξουν τη συζήτηση οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 και κυρίως γύρω από το ύψος του υπερπλεονάσματος, όπως διαφάνηκε από την τελευταία συνάντηση του EWG, της ομάδας εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζουν την ατζέντα του Eurogroup. Γι’ αυτό και «παγώνουν» το θέμα μέχρι νεωτέρας και σίγουρα μετά την υποβολή του σχεδίου του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.
Αποδέκτης του μηνύματος αυτού ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος πάντως, έστω και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στην τελευταία συνάντηση του EWG, εξέφρασε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ακύρωση του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ο Χουλιαράκης υπενθύμισε, χωρίς να πείσει, τα πάγια επιχειρήματα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό δεδομένης της αναμενόμενης από την κυβέρνηση υπεραπόδοσης στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και διότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν αποτελούν διαρθρωτικό μέτρο.
 
ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ. Στο ζήτημα έγινε αναφορά και από τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι ενημέρωσαν το EWG για την πρόσφατη αποστολή στην Αθήνα, με το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμμένει στην τήρηση του μέτρου. Ομως, εξαιτίας ενδεχομένως μηνυμάτων από ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, που φέρονται ότι βλέπουν αρνητικά ενδεχόμενη ακύρωση του μέτρου, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε βάθος στο EWG και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στην επόμενη συνάντηση.
Ετσι, οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών δεν είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους επί του θέματος. Ενόψει πιθανών αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη, που ενδεχομένως περιέπλεκαν το ζήτημα και έστελναν αρνητικό μήνυμα στις αγορές ότι επικρατεί εφησυχασμός στην Ελλάδα, ακόμη και η Κομισιόν, η οποία βλέπει με μεγαλύτερη ευελιξία το ζήτημα της μη τήρησης του συγκεκριμένου μέτρου, φαίνεται ότι επιδιώκει πλέον να χαμηλώσει τους τόνους, τουλάχιστον μέχρι να εξετάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού. Το μήνυμα που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην παρούσα φάση είναι ότι δεν «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το αίτημα», ενώ για ορισμένα κράτη – μέλη επικρατεί η λογική ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη δέσμευση της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνηθέντων.
Οπότε το ζήτημα σπρώχνεται για τουλάχιστον ενάμιση μήνα αργότερα. Εφόσον γίνει τελικά ολοκληρωμένη συζήτηση στο επόμενο EWG, ενδέχεται να περιληφθεί στην ατζέντα του Eurogroup του Νοεμβρίου, αλλιώς θα πάει για Δεκέμβριο. Το ενδιάμεσο διάστημα φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιδιώκοντας να συζητήσει με ομολόγους του σε μια προσπάθεια να δουν θετικά το ελληνικό αίτημα. Και ενδεχομένως το επόμενο Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται τη Δευτέρα (1η Οκτωβρίου) στο Λουξεμβούργο, αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για το ζήτημα.