Μικρά παιδιά σκέφτονται την αυτοκτονία για να γλιτώσουν από τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν. Εφηβες κοπέλες κυκλοφορούν στους χώρους του κέντρου, έχοντας κρυμμένα στις τσέπες τους μαχαίρια, προκειμένου να προφυλαχθούν από έναν ενδεχόμενο βιασμό. Γονείς με τα μωρά στα χέρια περιμένουν ώρες ολόκληρες στην ουρά για να πάρουν φαγητό ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Κι όλα αυτά συμβαίνουν καθημερινά στην επίγεια κόλαση της Μόριας.
Εγκλωβισμένοι σε έναν ακατάλληλο χώρο και στοιβαγμένοι σε ανεπαρκείς υποδομές ζουν οι 8.675 – στοιχεία της 20ής Σεπτεμβρίου – πρόσφυγες και μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Η πλειονότητα των ατόμων ζουν σε σκηνές, κάποιοι δε έχουν απλά ένα πλαστικό κάλυμμα πάνω από το κεφάλι τους. Κι όλα αυτά ενόψει των φετινών βροχοπτώσεων και του χειμώνα.
Οπως καταγγέλλουν μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο, ούτε τα ελάχιστα που ορίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν τηρούνται, δηλαδή σε κάθε άτομο να αναλογεί χώρος 3,5 τετραγωνικών μέτρων, διαθέσιμη ποσότητα νερού την ημέρα 5-7 λίτρων, με αυξητική τάση στα 20 λίτρα, και μία τουαλέτα για 20 άτομα – και σε έκτακτες καταστάσεις μία τουαλέτα για 50 άτομα. Επειτα από τρία και πλέον χρόνια, η… επιτυχία στη Μόρια είναι μία τουαλέτα για 60-100 άτομα, ατελείωτες ουρές ακόμη και για ένα πιάτο φαγητό, όταν πέφτει το σκοτάδι η ανομία να κάνει την εμφάνισή της και οι ασθένειες και οι λοιμώξεις να… ρίχνουν κάτω κυρίως τα μικρά παιδιά.
Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους μέχρι και το πρώτο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου πέρασαν από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά 22.486 πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, το 60,5% των ατόμων που αφίχθησαν από θαλάσσης αυτό το διάστημα είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, 19.904 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα νησιά, με τους μισούς να είναι στη Λέσβο.
SOS για τα παιδιά. Με νέα έκκληση οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών και ειδικά των μικρών παιδιών σε ασφαλή διαμονή.
«Από τους περίπου 9.000 που βρίσκονται στη Μόρια, υπολογίζουμε ότι το ένα τρίτο αυτού του πληθυσμού είναι παιδιά και γνωρίζουμε ότι αυτά είναι που υποφέρουν περισσότερο. Καταγράφουμε μέσα από τις δραστηριότητές μας μια διαρκή επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και έχουμε καθημερινά στις δομές παιδιά που προσέρχονται με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μας αναφέρουν ότι αυτοτραυματίζονται ή ότι έχουν σκέψεις αυτοκτονίας» σημειώνει σε μήνυμά της η συντονίστρια της ιατρικής ομάδας της οργάνωσης στη Λέσβο Αλίκη Μεϊμαρίδου.
Ο Βίτσας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε σε δηλώσεις του πως από την αρχή του Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι, ενώ πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα άλλοι 1.000. Σε δύο νέες δομές, στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη αλλά και αυτή του Κατσικά στα Ιωάννινα, μεταφέρονται οι πρώτοι αιτούντες άσυλο, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία μιας ακόμη δομής στην περιοχή της Πρέβεζας.
Η χρηματοδότηση. Οσο για τη χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ελλάδα για τη διαχείριση του Προσφυγικού, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζει πως εκτός από 561 εκατ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης με βάση τα εθνικά προγράμματα 2014-2020 δόθηκαν άλλα 961 εκατ. ευρώ ως έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση, με βάση τα αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2015-2020. Διευκρινίζει δε πως η περίοδος απορρόφησης αφορά μέχρι και το 2020, ωστόσο σήμερα το ποσοστό απορρόφησης φτάνει μόλις το 35%.