Να τεθούν σε μια νέα τροχιά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και παράλληλα να αποφορτιστεί το κλίμα έντασης των τελευταίων μηνών αναμένεται να επιχειρηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συζητήσουν για μια σειρά ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα, αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα που θα διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εξάλλου υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων από την τουρκική πλευρά που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, ενώ για την Τουρκία παραμένει ως κυρίαρχο θέμα το ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Κατά τη συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν που γίνεται εν μέσω περιφερειακών ανακατατάξεων σε διπλωματικό επίπεδο με επίκεντρο και το Συριακό, αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό με βάση και την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί εσχάτως στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των προτάσεων του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ πρόθεση του έλληνα Πρωθυπουργού είναι να τονίσει την ανάγκη σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αλλά και την κατάσταση στο Αιγαίο.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Εξάλλου, η τουρκική πλευρά επιμένει να προκαλεί τόσο στο Κυπριακό όσο και για το Αιγαίο, με τις συνεχείς αναφορές της ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας αλλά και του κυπριακού ψευδοκράτους «κάνοντας χρήση όλων των μέσων», ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει υπερκινητικότητα και στο πεδίο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων από την Αγκυρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν, κινούμενος εκτός διπλωματικού πλαισίου, παραμονές της συνάντησής του με τον Τσίπρα, προκάλεσε πάλι, λέγοντας ότι η εισβολή του 1974 στην Κύπρο ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση»!
Επίσης, κατά τη συνάντηση των δύο πολιτικών αναμένεται να συζητηθεί, εκτός από την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο ουσιαστικά και όχι σε επίπεδο διακηρύξεων, και η καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, καθώς ο Τσίπρας έχει νωπή τη συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Η ελληνική πλευρά εκτός από το ζήτημα της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης και της καλύτερης συνεργασίας για το Προσφυγικό αναμένει να εξεταστούν και οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο του τουρισμού, της οικονομίας κ.ά.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Αν και στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση, έστω λίγων λεπτών, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, ο Πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην προώθηση του μηνύματος ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.
Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με κεντρικούς παράγοντες των μεγαλύτερων funds του κόσμου, όπως της Morgan Stanley, της Merril Lynch, της Bank of America κ.ά., ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι συζητήσεις του με ελληνοαμερικανούς επενδυτές κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο γενικό προξενείο της Ελλάδας, ενώ επίσης θα συμμετάσχει και στην ετήσια σύνοδο του οργανισμού Concordia.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «η έξοδος από τα Μνημόνια προσφέρει μια ενισχυμένη δυναμική στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ενώ και η συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, για το πρωθυπουργικό επιτελείο η παρούσα πενθήμερη επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ αποτελεί μια καλή ευκαιρία να προβληθεί με θετικό τρόπο η Ελλάδα που στη φετινή ΔΕΘ τίμησε τις ΗΠΑ για να ενισχυθεί περαιτέρω και η προοπτική έλευσης αμερικανικών επενδύσεων.