Οσα έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων έχουν, από πολιτικής σκοπιάς, μια σημασία πιο ενδιαφέρουσα από αυτή που τους αποδόθηκε από ορισμένους σχολιαστές τους στη δημόσια σφαίρα. Ποια είναι αυτή; Επιβεβαιώνουν πως η χημεία του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει τόσο καλή όσο υπήρξε εκείνη την εκλογική βραδιά που ανέβηκαν μαζί στην εξέδρα των πανηγυρισμών ή το απόγευμα που γελούσαν αμφότεροι στο Ζάππειο για την πρώτη φορά τσιπρική γραβάτα. Με άλλα λόγια, αποδεικνύουν – όπως το θέτουν και κάποιοι από την αντιπολίτευση – ότι «ο Καμμένος είναι ο Τσίπρας».
Παρά τον ντόρο που προκλήθηκε από τη σύλληψη των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», το Μαξίμου – τι πρωτότυπο – κάλυψε για μία ακόμη φορά πλήρως τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Με τον γνωστό τρόπο, διά της σιωπής δηλαδή. Αλλά και μέσω διαρροών κύκλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τύπου «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες». Βέβαια, το αρμόδιο υπουργείο έσπευσε παράλληλα να ενημερώσει το φιλοθέαμον κοινό ότι «η κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του τυποκτόνου νόμου έχει δώσει δείγμα γραφής, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων».
Από μια άποψη, πάντως, η μη αντίδραση της κυβέρνησης στη μήνυση του Ανεξάρτητου Ελληνα κατά δημοσιογράφων ήταν μάλλον αναμενόμενη. Εξάλλου, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Καμμένος δεν εφάρμοσε στην πράξη το κυβερνητικό δόγμα για τα αντιπολιτευόμενα μίντια, προσφέροντας ένα ακόμη θέμα για αρνητική προβολή της χώρας στα διεθνή μίντια.
«Επίδειξη καθεστωτισμού». Αυτό το δόγμα που περιέγραψαν με ανακοινώσεις τους τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι γαλάζιοι υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προέβη σήμερα (σ.σ.: το Σάββατο) σε μία ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού». Το Κίνημα Αλλαγής αναφέροντας πως «η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους». Το Ποτάμι σημειώνοντας πως «η εικόνα των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα». Και η Ενωση Κεντρώων υπογραμμίζοντας ότι «οι εικόνες που είδαμε δεν προάγουν τη δημοκρατία στη χώρα μας».
Το ραντεβού. Ειρήσθω εν παρόδω, της σύλληψης είχε προηγηθεί ένα ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου στο Μαξίμου, την Παρασκευή, με το οποίο αποπειράθηκαν – κατά το δημοσιογραφικό κλισέ – να στείλουν το μήνυμα της ενότητας του κυβερνητικού συνασπισμού. Και συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν η συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει, λέει, ανασταλτικό παράγοντα στο έργο της κυβέρνησης – παρά τις κατά καιρούς καμμενικές κορόνες για το Σκοπιανό. Η αλήθεια είναι πως παραμένει κάπως ασαφές ποιους είχε αποδέκτες το συγκεκριμένο μήνυμα, αφού όσοι παρακολουθούν τη σχέση του Πρωθυπουργού με τον μικρό του κυβερνητικό εταίρο έχουν πειστεί, καιρό τώρα, πως «η ταύτισή τους είναι ευρύτατη».
Εκνευρισμός. Οι γνωρίζοντες τα συριζαϊκά παρασκήνια, ωστόσο, επιμένουν ότι σε κόμμα και στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει εκνευρισμός για την πολλοστή μηνυτήρια αναφορά Καμμένου κατά δημοσιογράφων. Μπορεί. Ως φαίνεται, όμως, στο πρωθυπουργικό μέγαρο ακολουθούν τη συμβουλή του Τόμας Τζέφερσον προς τους απανταχού θυμωμένους και μετράνε μέχρι το δέκα πριν μιλήσουν.