Δικαστικές και πολιτικές διαστάσεις προκάλεσε η μήνυση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο οποίος μάλιστα ζήτησε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο για μία ακόμα φορά το μείζον ζήτημα του αυτοφώρου για αδικήματα περί Τύπου.
Οι μηνυόμενοι – Θανάσης Μαυρίδης, εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Παναγιώτης Λάμψιας διευθυντής και Κατερίνα Γαλανού αρχισυντάκτρια πολιτικού ρεπορτάζ – όταν πληροφορήθηκαν πως αναζητούνταν από τις Αρχές, εμφανίστηκαν αρχικά στη ΓΑΔΑ και αμέσως μετά στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, θέτοντας εαυτούς στη διάθεση των Αρχών, ενώ ήδη η ΕΣΗΕΑ, πολιτικοί και νομικοί με δηλώσεις τους είχαν στηλιτεύσει τέτοιου είδους ενέργειες εις βάρος του Τύπου.
Και οι τρεις έμειναν υπό κράτηση για ένα βράδυ, μέχρι χθες το πρωί, οπότε και οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη μήνυση του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει ενδεχομένως διαπραχθεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Ετσι, αμέσως οι δημοσιογράφοι αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ τον λόγο τώρα πια έχει η Δικαιοσύνη που θα ερευνήσει τη μήνυση σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το οποίο αφορούσε τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Προσφυγικό.
«Η ελευθερία του Τύπου νίκησε την αθλιότητα» δήλωσε ο Παναγιώτης Λάμψιας φεύγοντας από τα δικαστήρια, ενώ και ο Θανάσης Μαυρίδης επισήμανε ότι «δεν είναι μια μάχη που αφορά την εφημερίδα. Είναι μάχη που αφορά την έκφραση».
Στο πλευρό των δημοσιογράφων χθες στην Ευελπίδων από πλευράς της ΝΔ βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, οι οποίοι με δηλώσεις τους καταδίκασαν τέτοιες πρακτικές περί αυτοφώρου για δημοσιεύματα που ασκούν κριτική.
«Τυποκτόνος νόμος». Για το θέμα που ανέκυψε κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης παρέπεμπαν στην πρόσφατη τροποποίηση του «τυποκτόνου νόμου», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων. Και αφού υπενθύμιζαν ότι η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες, προσέθεταν ότι «στη συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα και για τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».