Ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο, τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, τέσσερα πανοράματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις και πάρτι. Το AnimaSyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις παγκοσμίως για την τέχνη του animation (ή της «εμψύχωσης», όπως έχει αρχίσει να διαδίδεται, αν και κρατάμε κάποιες ενστάσεις), επιστρέφει για 11η χρονιά στη Σύρο. Από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικά σημεία του νησιού, από το όμορφο θέατρο Απόλλων και την Aνω Σύρα μέχρι την Ποσειδωνία και τον Φοίνικα, θα προβληθούν περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες με δωρεάν είσοδο για το κοινό, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τον συναρπαστικό κόσμο της παγκόσμιας animation σκηνής.
Στις πρωτοτυπίες της φετινής διοργάνωσης ανήκει το «άνοιγμα» προς τις μικρότερες ηλικίες, ειδικά μέσα από τις ενότητες για το μαθητικό κοινό. Δίπλα λοιπόν στα καθιερωμένα εργαστήρια θα υπάρχουν προβολές διεθνών ταινιών μεγάλου μήκους που θα συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα για το βραβείο κοινού, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία. Παράλληλα, εμπλουτίζεται το πρόγραμμα KIDS που αποτελείται από μια επιλογή μικρού μήκους ταινιών από όλο τον κόσμο, με στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες εφαρμοσμένες τεχνικές αλλά και διαφορετικές κουλτούρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι παιδικές ταινίες αναλαμβάνουν ξεχωριστή θέση και στο διαγωνιστικό τμήμα «Τηλεοπτικές σειρές και κατά παραγγελία ταινίες», αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του αφορά υλικό για ανηλίκους. Η δράση «Playlist» φέτος περιλαμβάνει ταινίες από τους animators του μέλλοντος, δηλαδή μαθητές σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τέλος, για τρίτη φορά φιλοξενείται η ιδιαίτερη ενότητα «School Life» με δέκα ταινίες από όλο τον κόσμο που στοχεύουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αναδεικνύουν ζητήματα από το σχολικό περιβάλλον, όπως ο φόβος της αποτυχίας και ο σχολικός εκφοβισμός.
ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ. Η αυλαία του φεστιβάλ θ’ ανοίξει με το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» σε animation Ειρήνης Βιανέλλη και συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για μια ταινία που αναδεικνύει τον μαγευτικό κόσμο της όπερας μέσα από κινούμενα σχέδια. Πέρα από τις παιδικές ταινίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation της χρονιάς σε πρώτη προβολή. Η αρχή γίνεται με το υποψήφιο για Οσκαρ «Τhe breadwinner» της Νόρα Τομέι σε παραγωγή της Αντζελίνα Τζολί. Αλλες ενδιαφέρουσες μεγάλου μήκους ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο Κοινού είναι φιλμ όπως το «Seder-Masochism» της Νίνα Πάλεϊ, ένα εικονοκλαστικό μιούζικαλ με έμπνευση από την εικονογραφία των λαών της Μέσης Ανατολής. Το «Gatta Cenerentola» αποτελεί μια εναλλακτική εξιστόρηση της Σταχτοπούτας σε sci-fi ναπολιτάνικο στυλ, που έκανε πρεμιέρα στην 74η Μπιενάλε, και το «Saving Sully» του Αβιντ Λάιονγκορεν είναι ένα υβριδικό animation που συνδυάζει pop up γραφιστικό στυλ στο φόντο του με ζωντανή διάδραση και ηθοποιούς. Ενδιαφέρον εγχείρημα αποτελεί και το «Ce magnifique gateau» των Μαρκ και Εμα, το οποίο επί της ουσίας είναι ένα σπονδυλωτό παραμύθι που μέσα από πέντε αιθέριες stop motion βινιέτες φτιάχνει μια εκκεντρική κωμωδία καταστάσεων (έκανε πρεμιέρα στις φετινές Κάννες).
Στο διαγωνιστικό τμήμα, από τις 2.547 υποψήφιες ταινίες που κατατέθηκαν, αριθμός – ρεκόρ για τα δεδομένα του φεστιβάλ, τελικά επιλέχθηκαν 26. Από αυτές ξεχωρίζουν η φετινή έκπληξη του Φεστιβάλ του Ανεσί, το «Bloeistraat 11» της Νιένκε Ντέουτς από το Βέλγιο, το «Egg» της Μαρτίνα Σκαρπέλι, ένα ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ στο οποίο η σκηνοθέτρια αναφέρεται στην προσωπική της εμπειρία με τη νευρική ανορεξία, και το υποψήφιο για Οσκαρ «Negative space» των Μαξ Πόρτερ και Ρου Κουβαχάτα. Στο φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, το μεγάλο φαβορί για το βραβείο είναι το «Ιcebergs» της Ειρήνης Βιαννέλη, μια κωμικοτραγωδία με φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικά, που ακροβατούν μεταξύ του οικείου και του απολύτως αφηρημένου. Το σενάριο έχει βασιστεί σε βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου, ενώ η πρόσφατη βράβευσή της στο φεστιβάλ του Σαράγεβο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που γνώρισε το ελληνικό animation στην ιστορία του.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ. Από το ελληνικό πανόραμα, αναφορά πρέπει να γίνει στις δύο ταινίες που διακρίθηκαν στη φετινή απονομή των βραβείων «Στράτος Στασινός» της ΑΣΙΦΑ Ελλάς. Είναι η σπουδαστική «From the same thread» σε συνεπιμέλεια Φαίδρας Δεριζιώτη, Αντόνια Πίνια, Λορέν Φρίσενμπιχλερ και Ρούχα Ντχαγιαρκάρ και το «How are you today» της ομογενούς Σόφι Μαρκατάτος.
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του φεστιβάλ, τιμώμενες χώρες φέτος είναι το Ισραήλ, η Αλβανία, η Ταϊβάν και το Ιράν, προβάλλοντας ξεχωριστές παραγωγές τους. Το ειδικό αφιέρωμα «Onasseas – The salty stories», εμπνευσμένο από τη δύναμη της θάλασσας να γεννά ιστορίες, θα διατρέξει τον ρόλο του νερού σε σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου μέσα από 11 ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους. Θέματα της queer κοινότητας θίγει και η σειρά προβολών LGBTQI+ σε συνεργασία με το Athens Pride. Τέλος, το φεστιβάλ εγκαινιάζει τη συνεργασία του από την ιταλική «Casa della fantasia» και παρουσιάζει την έκθεση «IllustraSyros», ένα πανόραμα με πάνω από 100 εικόνες και βιβλία από όλο τον κόσμο, προσφέροντας μια ευρεία άποψη της διεθνούς εικονογράφησης για παιδιά.