Το είχα ως πληροφορία από την Πέμπτη, όταν ξέσπασε ο σάλος για την παραχώρηση στο Υπερταμείο μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μου φάνηκε αδιανόητο να είναι αλήθεια – τελικά είναι. Μέσα στον μεγάλο κατάλογο των μνημείων που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού στο Υπερταμείο, προς… «αξιοποίηση» από τους δανειστές ή τους εντεταλμένους τους, υπάρχει – ω ναι – και ο Λευκός Πύργος!!
Το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει φορτιστεί τόσο έντονα συναισθηματικά για τους Μακεδόνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το «Σκοπιανό», συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, όπως (μου) επιβεβαίωσε και σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Και όχι μόνο ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα βυζαντινά κάστρα («…όποτε σε θυμήθηκα, στα πέλαγα κοιμήθηκα και ξύπνησα στα κάστρα»…) της πόλης, η Ροτόντα κ.ά.!
Η ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρει ότι η έρευνα συνεχίζεται (ψάχνουν οι άνθρωποι έναν έναν τους κωδικούς του κτηματολογίου να προσδιορίσουν την έκταση του εγκλήματος), άρα πολύ σύντομα θα έχουμε κι άλλα «νέα» επί του συγκεκριμένου. Διότι όπως εδώ και ημέρες αναφέρω, η ντροπιαστική για τη χώρα υπόθεση του ξεπουλήματος της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς είναι «χτισμένη» με κωδικούς. Ετσι ώστε να μην μπορεί να βρεθεί άκρη, και πάντως να μην είναι προσβάσιμη η λίστα στον οιονδήποτε πολίτη να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, που λένε, το έγκλημα.
Αντιγράφω σχετικά, απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συλλόγου των Αρχαιολόγων, η οποία δεν είδα να παίρνει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε:
«Η συνεχιζόμενη ταύτιση και άλλων Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), που περιλαμβάνονται στη λίστα, με μνημεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ή τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, αποδεικνύει ότι στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤΑΔ ΑΕ ακινήτων συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του Δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
Να δώσουν τη λίστα στη δημοσιότητα
Επί του ιδίου θέματος, και μετά την ηχηρή παρέμβαση διαμαρτυρίας του τεράστιου Μίκη Θεοδωράκη: αντί η κυβέρνηση να υποδύεται πότε ότι δεν υπάρχει θέμα (υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά) και πότε ότι υπάρχει αλλά θα γίνει νομοθετική ρύθμιση (υφυπουργός Στρατής), γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει κάτι απλό; Να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που απέστειλε στο Υπερταμείο προς «αξιοποίηση». Οσο δεν το κάνουν, θα ενισχύεται η εντύπωση ότι τελικά ούτε η Ακρόπολη έχει γλιτώσει από την «αξιοποίηση»!
Εδώ και τώρα, λοιπόν, να δοθεί ο κατάλογος στη δημοσιότητα. Ενας ένας κωδικός, και δίπλα σε τι αντιστοιχεί…
Στο Αυτόφωρο με διάταξη του Μεταξά
Εχοντας υποστεί και εγώ, «διά χειρός… Καμμένου», κάτι αντίστοιχο με αυτό των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» σε πρώιμη της υπουργικής του ιδιότητας περίοδο, το 2013, είναι προφανές ότι είμαι απόλυτα αλληλέγγυος με τους συναδέλφους μου. Και κατηγορηματικά αντίθετος με αυτές τις πρακτικές που οπλίζουν το χέρι των πολιτικών, στην αέναη προσπάθειά τους να φιμώσουν τον Τύπο και να αποφύγουν τον έλεγχο και την κριτική του.
Και ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός που υποβάλλει τη ΜΗΝΥΣΗ (το γράφω κεφαλαία, μήπως και το εμπεδώσει, αν και δεν το βλέπω, ο Καμμένος υπουργός, διότι από ορθογραφία ο άνθρωπος, χάλια) η ουσία είναι ότι και τα κόμματα της νυν αντιπολίτευσης δεν έχουν κάνει κάτι για την κατάργηση αυτής της τυποκτόνου διατάξεως.
Ηρθαν το βράδυ του Σαββάτου στο ΑΤ Εξαρχείων, όπου «φιλοξενούνταν» ως κρατούμενοι οι τρεις δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου», προς συμπαράσταση, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βασίλης Κικίλιας – τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ εκεί. Ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της διάταξης που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία και σύλληψη δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου. Ο πρώτος, θύμισε αυτό που είχε συμβεί με εμένα το 2013, όταν συνελήφθην στα Γιάννενα, έπειτα από μήνυση του Καμμένου και έπειτα από δημοσίευμα σε αυτή εδώ τη στήλη. Τότε λοιπόν ο Λοβέρδος με ερώτηση στη Βουλή είχε ζητήσει την απάλειψη από τον Ποινικό Κώδικα της παραπομπής δημοσιογράφου με αυτόφωρη διαδικασία σε δίκη για δημοσίευμα, πράγμα που προϋποθέτει τη σύλληψη του δημοσιογράφου.
Η ερώτηση εκείνη του Α. Λοβέρδου ουδέποτε απαντήθηκε επί της ουσίας, και πολύ περισσότερο δεν έγινε και κάτι προς την κατεύθυνση της απάλειψης της  εντολής προς σύλληψη. Γιατί δεν έγινε; Διότι ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαρ. Αθανασίου, έκρινε ότι η διάταξη έπρεπε να διατηρηθεί ως έχει.
Πότε ακριβώς θεσμοθετήθηκε αυτή η διάταξη; Επί… μεταξικής δικτατορίας!!!
Και εξακολουθεί να ισχύει ώς τις μέρες μας, γιατί καμία κυβέρνηση δεν θέλει τον Τύπο ελεύθερο, να την ελέγχει. Αυτή είναι η αλήθεια…
Ερευνα για τη διαχείρηση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες
Σε ό,τι αφορά τώρα το επίμαχο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» που προκάλεσε την καμένη ΜΗΝΥΣΗ (με κεφαλαία, το αναφέρω και πιο πάνω, μήπως το εμπεδώσει ο Καμμένος υπουργός και σταματήσει να μας βγάζει τα μάτια με τις… ορθογραφικές του «επιδόσεις»), έχω να πω ότι προφανώς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, γνωρίζω από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται…) θα είναι το πρώτο μεγάλο θέμα προς έρευνα της επόμενης κυβέρνησης.
Και γνωρίζω επίσης εγκύρως ότι η ΝουΔου έχει  δημιουργήσει έναν παχυλότατο φάκελο με στοιχεία τα οποία αφορούν τη σίτιση και τη στέγαση των προσφύγων. Για παράδειγμα, ποιοι έχουν κατασκευάσει τους οικίσκους για τη στέγαση των προσφύγων, πόσο κοστίζει ο καθένας, με ποιες προδιαγραφές κ.λπ.
Οσον αφορά δε τη σίτιση των προσφύγων, ποιες είναι  οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, πόσο κοστίζει επί πραγματικού η ημερήσια διατροφή τους, τι τρώνε οι άνθρωποι αυτοί κ.ά.
Γενικώς, αυτό το θέμα θα το βρούμε πολλές φορές μπροστά μας. Δεν κλείνει εδώ, και δεν είναι και δυνατόν να κλείσει, όσες μηνύσεις και να πέσουν…
70.000 «καυτές» μερίδες φαγητού
Θα υποβάλω τώρα ένα ερώτημα, σχετικά με τα προηγούμενα, το οποίο θέλω να το θυμηθείτε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, του πραγματικού ελέγχου στο θέμα «διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες»:
Εχει κανείς εξετάσει αν οι παραγόμενες μερίδες ημερήσιας σίτισης είναι όσες και οι καταγεγραμμένοι και «φιλοξενούμενοι» στα κέντρα φιλοξενίας πρόσφυγες;
Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή  70.000 πρόσφυγες, πόσες μερίδες παράγουν και διαθέτουν για τη διατροφή τους οι εταιρείες κέτερινγκ που έχουν κερδίσει τους σχετικούς διαγωνισμούς;
Κύριε Βίτσα μου, εγώ στη θέση σας θα έκανα αυτό το απλό τσεκάρισμα. Προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον.
Απλό είναι: Πόσοι πραγματικά είναι σήμερα οι πρόσφυγες, τι παράγουν οι εταιρείες για τη σίτισή τους. Οχι γενικά και αόριστα. Τόσοι πρόσφυγες, τόσες μερίδες. Μια σύγκριση είναι όλο κι όλο…
Ο κ. Βίτσας, υπενθυμίζω σε όσους το αγνοούν, είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και σοβαρός άνθρωπος.