Η περιπέτεια της δήλωσης του Ζόραν Ζάεφ που έγινε και ανασκευάστηκε – αλλά υπάρχει ακόμα σε βίντεο – περί «μιας και μοναδικής “Μακεδονίας”» είναι χαρακτηριστική του κλίματος που υπάρχει στην ΠΓΔΜ. Και, παρά τον ντόρο, ο Ζάεφ δεν σταμάτησε εκεί. Εκμεταλλευόμενος τις δηλώσεις στήριξης από Μάικ Πενς και Εμανουέλ Μακρόν, ακούμπησε για άλλη μια φορά τα όρια της συμφωνίας των Πρεσπών: «Πενς και Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν “μακεδονικό” λαό και μια “μακεδονική” γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όλα αυτά που στα ελληνικά αφτιά ακούγονται προκλητικά, για τον Ζάεφ είναι η τελευταία προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους ακόμα και των πιο δύσπιστων συμπατριωτών του.
Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για το δημοψήφισμα της Κυριακής, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει ακόμα και εκείνους που μέχρι πρότινος έβλεπαν αρνητικά τη συμφωνία – σκοπός, άλλωστε, είναι όχι μόνο η επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και η απαραίτητη συμμετοχή ώστε το δημοψήφισμα να μη θεωρηθεί άκυρο. Στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην προοπτική της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ – πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς, μετά τον Τζορτζ Μπους και τον Μάικ Πενς, και ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζει τη συμφωνία «καρδιά του μέλλοντός μας»: «Είναι μια καλή συμφωνία για εσάς, για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη», αναφέρει μεταξύ άλλων, δηλώνοντας πως τη «στηρίζει σθεναρά». Της ανοιχτής στήριξης Μακρόν προηγήθηκε ο γάλλος πρεσβευτής στην ΠΓΔΜ, Κριστάν Τιμονιέ, ο οποίος σε πιο δραματικό τόνο σχολίασε πως για τους Σκοπιανούς το δίλημμα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα».
«Δεν θα ψηφίσω». Κι αν αυτή η πρωτόγνωρη υποστήριξη δείχνει να ευνοεί τον Ζάεφ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίζει να βρίσκει το βασικό του εμπόδιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO, σε πρόσφατη ομιλία του σε συγκέντρωση ομογενών στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως ο ίδιος θα απέχει την Κυριακή από τις κάλπες. «Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχθώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης», ανέφερε, σε σκληρό τόνο. «Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω».
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Στην Ελλάδα, αν κανείς θεωρήσει δεδομένη την αρνητική στάση της πλειοψηφίας των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να επικυρώσει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Με δεδομένη το «όχι» από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων, απομένει μόνο η δεξαμενή των ανεξάρτητων, μεμονωμένοι βουλευτές, αλλά και Το Ποτάμι. «Δεν αλλάζουμε άποψη με βάση τις αλλαγές του καιρού. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού, με βάση και την εσωτερική δημοσκόπηση που κάναμε, συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Για να “κλέψω” από τον Τσόρτσιλ, εμείς δεν σκεφτόμαστε τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επιβεβαιώνοντας τη στήριξη του Ποταμιού.