Το παρατσούκλι Μέγας Αλέξανδρος (όχι μόνο του ΠΑΟΚ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου) το είχε διαχρονικά και δικαίως ο Γιώργος Κούδας, που πλέον παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα από την εξέδρα.

Ομως χθες ο ΠΑΟΚ είχε… Μέγα Αλέξανδρο και στο γήπεδο, με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς να πετυχαίνει και τα δύο (πανέμορφα) γκολ του ντέρμπι, που κατά σύμπτωση ήταν τα πρώτα του κόντρα στην ΑΕΚ, μια ομάδα απέναντι στην οποία δεν είχε σκοράρει ποτέ.

Μάλιστα η ΑΕΚ δεν είχε δεχθεί γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, αλλά ήταν αδύνατον να σταματήσει τον εκπληκτικό σέρβο ο οποίος επανήλθε δριμύτερος μετά τον τραυματισμό του, αλλά όλα τα λεφτά ήταν το πώς τον προετοίμασε (βασικά ψυχολογικά) ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Δύο οι τραυματισμοί

Ο ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ, που τον πιστεύει πάρα πολύ, είχε προβληματιστεί από τον τραυματισμό του και οι γιατροί τού είχαν πει ότι θα δώσει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ντέρμπι των Δικεφάλων. Μάλιστα χθες μετά το ματς ο Πρίγιοβιτς αποκάλυψε ότι είχε και έναν νέο τραυματισμό πριν από δύο μέρες, τον οποίο επίσης ξεπέρασε!

Στην Κρήτη, μία εβδομάδα πριν, στον αγώνα με τον ΟΦΗ, ο Λουτσέσκου ξεκίνησε βασικό τον Νίκο Καρέλη και όχι τον Τσούμπα Ακπόμ, με το σκεπτικό ότι ο πρώτος γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και τον ήθελε να έχει έστω ένα παιχνίδι στα πόδια του εάν χρειαζόταν να παίξει με την ΑΕΚ.

Οταν ο Πρίγιοβιτς όμως έβγαλε δύο κανονικές προπονήσεις Τρίτη και Τετάρτη, ο Λουτσέσκου αν και ήξερε ότι δεν είναι έτοιμος τον συμπεριέλαβε στην αποστολή με την Τσέλσι ως μοναδικό καθαρόαιμο επιθετικό, αποκλείοντας Καρέλη και Ακπόμ ακόμα και από την αποστολή!

Τον έβαλε ως αλλαγή με τους Λονδρέζους, περισσότερο για να πάρει και πάλι λίγη μυρωδιά από το χορτάρι, ενώ όλη την εβδομάδα προσπαθούσε να φτιάξει την ψυχολογία του.

«Θα είσαι βασικός την Κυριακή και θα σκοράρεις. Σε πιστεύω» ήταν κάποιες από τις κουβέντες που του έλεγε, ενώ ήξερε ότι ο Πρίγιοβιτς δεν έχει σκοράρει κόντρα στην Ενωση, ενώ είχε χάσει και το πέναλτι πέρυσι στον τελικό του Κυπέλλου όταν τον νίκησε ο Μπάρκας.

Και όμως ο Ρουμάνος δεν πτοήθηκε γιατί πίστευε στον Σέρβο και δικαιώθηκε 100% για το δολοφονικό ένστικτο που έχει στην επίθεση, την ώρα που η ΑΕΚ έκανε πράξη μέρος του ύμνου της («Σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια»…).

Ο Πρίγιοβιτς τελείωσε άψογα τη φάση στο πρώτο γκολ, ενώ το δεύτερο ήταν ένα από τα καλύτερα της καριέρας του – με πλάγιο εκπληκτικό σουτ στην κίνηση – και δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά έφυγε «σφαίρα» προς τον πάγκο και έπεσε στην αγκαλιά του Λουτσέσκου που τον περίμενε!

Επειτα από ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις και μεταξύ άλλων με συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έστω και αν η Σερβία δεν προχώρησε από τους ομίλους, ο Πρίγιοβιτς είναι και πάλι εδώ.

«Εκτιμώ την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν εδώ στη Θεσσαλονίκη και η εξέλιξή μου είναι φυσιολογική. Ο προπονητής με βοηθάει πολύ, όπως και οι συμπαίκτες μου και τους ευχαριστώ» τόνισε ο Σέρβος, που πολιορκήθηκε για τη φανέλα του και όπως είπε:

«Τη ζητούσαν τόσο πολλοί, που έκλεισα τα μάτια και την πέταξα πίσω, όπως κάνει η νύφη με την ανθοδέσμη».

Αν ο διαιτητής ήταν Ελληνας…

Αν ήταν Ελληνας θα είχε ακούσει πολλά γιατί άφησε αρκετά το σκληρό παιχνίδι (περισσότερο στους γηπεδούχους), αλλά δεν έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ο λόγος για τον Φινλανδό Ματίας Γκεστράνιους, που έγινε ο πρώτος ξένος ρέφερι που σφύριξε στο πρωτάθλημά μας έπειτα από 43 χρόνια!

Αν και «καρτάκιας» δεν έβαλε πολλές φορές το χέρι στην τσέπη. Δεν ήθελε να σφυρίξει πολύ, αλλά του ξέφυγαν λίγο κάποια μαρκαρίσματα εκατέρωθεν (με πιο χαρακτηριστικό του Λημνιού στον Λόπες).

Πάντως οι παίκτες αλλά και οι πάγκοι ήταν κόσμιοι γιατί εκεί δεν τους… παίρνει.

Οσο για τα στατιστικά, η ΑΕΚ έχει 0/2 ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με ξένο διαιτητή (μετά τον τελικό Κυπέλλου, που σφύριξε ο Ισπανός Μπορμπαλάν) και ο ΠΑΟΚ 2/2 και 4-0 τέρματα, ελπίζοντας να… τριτώσει το καλό για αυτόν με ξένο ρέφερι την Κυριακή στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.