Επανέρχομαι σήμερα στην πανελλαδική σύναξη των 53 του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε χώρα προχθές σε ξενοδοχείο στα πέριξ του Σταθμού Λαρίσης. Αρκετά και ενδιαφέροντα έγιναν, όπως σας είπα και χθες και ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος τον Οκτώβριο. Στη συνάντηση ήταν πολλοί και μη εξαιρετέοι. Κατ’ αρχάς ο άτυπος επικεφαλής της τάσης και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αλλά και ο Νίκος Φίλης, που πάει πάντα και έχει ακουμπήσει καιρό τώρα στη ράχη της τάσης, χωρίς να είναι μέλος της. Εκεί όμως ήταν και ο Αριστείδης Μπαλτάς που στάθηκε εξόχως απολογητικός για την παρουσία του στη συνεδρίαση των προεδρικών στο Κάραβελ πριν από καιρό, της λεγόμενης υπερτάσης. Είπε πως πήγε απλώς να κάνει εισήγηση, ενώ ως γνωστόν σε εκείνη τη σύναξη ήταν παρόντες και τρεις εκ των 53: η Κνήτου, ο Δρίτσας και ο Κλαυδιανός. Παρεμπιπτόντως, το προσεχές διάστημα οι «υπερτασικοί»  θα ξαναμαζευτούν και μαθαίνω πως θα ξαναπάει να τους δει ο Δρίτσας.
Πυρά Φίλη
Τρία ζητήματα τους απασχόλησαν τους 53. Η επόμενη μέρα του κόμματος και της κυβέρνησης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι συνεργασίες σε αυτές. Αλλά και το σχήμα της νέας Πολιτικής Γραμματείας, που ως γνωστόν αποτελεί θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα. Γενικά, μου μεταφέρθηκε ένα καλύτερο κλίμα από άλλες φορές, τύπου: άντε, βγήκαμε από το Μνημόνιο, να κάνουμε και κάτι δικό μας. Βεβαίως εδώ ήταν, όπως σας είπα, ο Φίλης. Που βρίσκεται σε αντιπολιτευτική ρέντα. Και που υπενθύμισε με νόημα πως τη συμφωνία των Πρεσπών τη θέλουν και παράγοντες που δεν είναι ακριβώς σύμμαχοι της Αριστεράς. Εννοώντας τους Αμερικανούς. Εδώ οι 53 δυσφόρησαν αφού σύσσωμη η τάση υποστηρίζει τη συμφωνία.
Κανονικότητες
Είπε όμως επίσης πως πρέπει το κόμμα να επανέλθει σε μια αριστερή κανονικότητα. Κάτι που προκάλεσε το ερώτημα του Τσακαλώτου: «Ποια είναι ακριβώς αυτή, υπήρξε ποτέ;». Ο Τσακαλώτος γενικά υπεραμύνθηκε των μαχών της κυβέρνησης και είπε πως μπορεί να δεχθεί κριτική για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υποστήριξε όμως πως και όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, πρέπει να στηριχθούν από το κόμμα. Γενικά αυτό άρεσε στους παρισταμένους. Και μόνον ως παραφωνία ακούστηκε από μέλος των 53 ότι πρέπει στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία να μη συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη για να μπορεί το κόμμα να ελέγχει το «γκουβέρνο». Ηταν και η Θεανώ Φωτίου στη μάζωξη που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τύχη να έχει καθαρή πολιτική ατζέντα η ΝΔ και άρα τους δίνει τον χώρο να μιλήσουν πολιτικά. Αν και συμπλήρωσε πως αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής πρέπει να επικοινωνηθούν καλύτερα στον κόσμο. Α, υπήρξε ενθουσιασμός και για την εκλογή Σκουρλέτη ως γραμματέα στο κόμμα. Με τον οποίο η τάση έχει επίσης δίαυλο.
Παραίτηση
Αίφνης χθες προέκυψε παραίτηση στην κυβέρνηση. Ο 29χρονος Γιώργος Κρικρής υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Είχε αναλάβει στις 14 Σεπτεμβρίου μετά την υπουργοποίηση του Λευτέρη Κρέτσου. Τέως αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, προερχόμενος από τη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, μαθαίνω πως δεν ήταν η πρώτη επιλογή για γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, αλλά προτάθηκε στη λογική της διεύρυνσης. Οπως μαθαίνω, αιτία της παραίτησής του ήταν η κόντρα του Νίκου Παππά με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που δεν άφηνε μεγάλη ελπίδα για να κάνει αυτά που ο Κρικρής ονειρευόταν.
Κουίζ
Συγκατοικούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ένας είναι υπουργός και ο άλλος επιτελικό στέλεχος με… λενινιστικές αναφορές. Κι όμως, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους δεν περνούν και την καλύτερη φάση. Η δε όξυνση πυροδοτήθηκε με την τραγωδία στο Μάτι. Α, παρ’ ότι συμφωνούν με την επιθετική στρατηγική, έχουν άλλη ματιά σε μια σειρά πραγμάτων. Ο νικητής του κουίζ θα λάβει αντίγραφο πίνακα με τον Λένιν, ομιλητή στα πλήθη της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Το Brexit και ο Αλέξης
Η περίπτωση Αλέξη Τσίπρα δεν έχει σταματήσει να εμπνέει και τους ξένους αναλυτές και αρθρογράφους. Το λέω γιατί τώρα έπεσε το μάτι μου στο «Politico», όπου μου έκανε εντύπωση η προτροπή προς την Τερίζα Μέι να μιλήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό άμεσα – προφανώς με αφορμή το Brexit. Εδώ λοιπόν, ο αρθρογράφος σημειώνει πως αυτό πρέπει να γίνει, αφού ο Τσίπρας είναι αυτός με τη μεγαλύτερη και (πιο επώδυνη) εμπειρία να έχει δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές της ΕΕ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, λέει ο αναλυτής, οι Βρυξέλλες του είπαν να μην έλθει σε ρήξη με την ευρωζώνη και μάλιστα τον έκαναν «να φαίνεται γελοίος για αρκετό καιρό στον λαό του», όταν έπρεπε να εκτελέσει μια στροφή 180 μοιρών πίσω το 2015. Και όμως, είναι ακόμα στην εξουσία, καταλήγει το άρθρο και δεν ξέρω αν πρέπει να το εκλάβω ως καλό ή ως κακό.
Απώλεια για το ΚΚΕ
Ο Γιώργης Μωραΐτης υπήρξε ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ με κομματική ζωή 75 χρόνια, οργανώθηκε το 1943, και με πλούσια δράση αφού πέρασε από πολλές θέσεις ευθύνης, π.χ. ήταν μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 9ο ώς και το 13ο Συνέδριο, δημοσιογράφος και μέλος της διεύθυνσης και αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη». Πέθανε χθες και οι του Περισσού εξέδωσαν ανακοίνωση με μακροσκελές βιογραφικό. Ο Μωραΐτης πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά, κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία ενώ συνελήφθη με ασύρματο στο τέλος του 1955 στην Αθήνα και φυλακίστηκε για χρόνια. Επίσης ήταν υπεύθυνος για τον ραδιοσταθμό Φωνή της Αλήθειας, ενώ είχε γράψει και 12 βιβλία. Η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού του θα γίνει την Πέμπτη, στις 16.00, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου.