Περιμένοντας το αποτέλεσμα της Κυριακής, η συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν φουντώνει μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί αν, όπως όλα δείχνουν, το δημοψήφισμα βγει θετικό, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του επόμενου χρόνου. Με δεδομένη την επίσημη στάση των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψάξει αλλού για τις απαιτούμενες ψήφους – καθώς ακόμα και πιθανές διαρροές από το συγκυβερνών κόμμα δεν είναι αρκετές.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο Το Ποτάμι εμφανίζεται διατεθειμένο να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Η απόφαση της Σεβαστουπόλεως, η οποία εν πολλοίς οδήγησε και στην αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, ήταν (και παραμένει) ότι η στάση του κόμματος δεν εξαρτάται από τη στάση των ΑΝΕΛ – κι αυτό παρότι ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε προσφάτως πως αν ο Πάνος Καμμένος δεν ψηφίσει τη συμφωνία η κυβέρνηση χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμα και στο Ποτάμι, βέβαια, υπάρχουν βουλευτές που δεν είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν τη «γραμμή». Ο Γιώργος Αμυράς έχει εδώ και καιρό εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την κατεύθυνση της συμφωνίας, ενώ για άλλους παίζει ρόλο και ο πολιτικός χρόνος κατά τον οποίο η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. Πέραν του Ποταμιού, η κυβερνητική πλευρά κοιτάει και προς τους ανεξάρτητους, καθώς η Κατερίνα Παπακώστα, σημερινό κυβερνητικό στέλεχος, δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τις προθέσεις της: «Θα ζυγίσω το συμφέρον της χώρας και την απόφασή μου θα την εξηγήσω στον ελληνικό λαό με σαφήνεια όταν έρθει η ώρα», ανέφερε προσφάτως («Πρώτο Θέμα»).
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Χάρη Θεοχάρη, που δεν έχει εκφραστεί εναντίον της συμφωνίας. Στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίζεται έτοιμη να καταψηφίσει τη συμφωνία. Ενδεικτική είναι η στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος χθες επεσήμανε πως μία συμφωνία οφείλει να είναι «στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής» και πως «εάν σεβόντουσαν την αντιπολίτευση και την εθνική ενότητα θα είχαμε καταφέρει μία πλήρη συμφωνία χωρίς τα προβλήματα της γλώσσας και της ιθαγένειας». Εξαίρεση αποτελεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λύσης, τονίζοντας ωστόσο επανειλημμένως πως «η ψήφιση της συμφωνίας πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές».
Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ. Στο μεταξύ, ο Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε χθες στην Μπίτολα (Μοναστήρι), κορυφώνοντας την καμπάνια υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής. Σε μια προσπάθεια, δε, να πείσει τους σκοπιανούς επιχειρηματίες ανέφερε πως «καλό θα ήταν να προετοιμαστούν για την είσοδο στην ελληνική αγορά, που είναι πολύ καλή και ποιοτική», ενώ δήλωσε αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί «όλα τα οφέλη της συμφωνίας».