Η Ανγκελα Μέρκελ τον προσεχή Νοέμβριο θα γιορτάσει, αν και όχι στις καλύτερες συνθήκες λόγω της μειωμένης δημοτικότητάς της και της πίεσης που της ασκείται από τη σκληρή Δεξιά, 13 χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας. Το ερώτημα που πλανάται εδώ και λίγες ημέρες είναι εάν ουσιαστικά αυτά τα «γενέθλια» θα συμπέσουν με επίσκεψή της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση και η πληροφορία ούτε επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται, φαίνεται ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η Μέρκελ να επισκεφθεί τη Χερσόνησο Ηρακλείου για να παραστεί στην ετήσια Ελληνογερμανική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου.
Εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα είναι η πρώτη φορά που η γερμανίδα καγκελάριος επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα θα έρθει στην Ελλάδα, την οποία για τελευταία φορά επισκέφθηκε όταν στο Μαξίμου βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς. Το ενδεχόμενο της επίσκεψής της σημαίνει πολλά για την ελληνική πλευρά, καθώς θα γίνει – εάν γίνει τελικώς – την παραμονή του κρίσιμου Eurogroup όπου θα συζητηθεί το θέμα των συντάξεων, αν και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, που δέχεται πολλαπλά κτυπήματα, αναζητεί κινήσεις που θα της δώσουν πολιτικούς πόντους και θα ενισχύσουν το προφίλ της και κυρίως θα της δώσουν μια πιο διευρυμένη απήχηση, έξω από τα γερμανικά τείχη. Ο άλλοτε σφοδρός πολέμιός της Αλέξης Τσίπρας, που εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους συμμάχους της εντός της ΕΕ, μόλις χθες σημείωσε με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Welt» ότι «η Μέρκελ απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία».
Περιμένει βοήθεια. Από τη Μέρκελ ο έλληνας Πρωθυπουργός αναμένει σημαντική βοήθεια και στο ζήτημα των συντάξεων. Και αυτό διότι στηρίζει πολλά στη γερμανική παρέμβαση ώστε να αποδεχθεί η πλευρά των πιστωτών χωρίς αντιδράσεις τη μη εφαρμογή του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις. Παράλληλα, ο Τσίπρας δεν παραβλέπει και την ολόθερμη στήριξη της Γερμανίας στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόλις προ ημερών η Μέρκελ επισκέφθηκε τα Σκόπια για να στηρίξει τον Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος.
Ως εκ τούτου, πιθανή επίσκεψη στην Κρήτη δύναται να αξιοποιηθεί από τη Μέρκελ για να υποστηριχθεί ένα θεωρητικό αφήγημα ότι επί των ημερών της ολοκληρώθηκε η ελληνική κρίση και υπό τη δική της πίεση προχώρησαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, όπως σχολίασε χθες ο Τσίπρας, «το διατηρούμενο comeback της Ελλάδας είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί, εκτός από την οικονομική ανάκαμψη, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν καίριο γεωπολιτικό ρόλο».
ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Και εάν ο Τσίπρας στηρίζει πολλά στη Μέρκελ στο ζήτημα των συντάξεων – υπάρχει βέβαια στο τραπέζι το σενάριο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονομερή ενέργεια για μη εφαρμογή των περικοπών -, το ίδιο πράττει και η καγκελάριος που θέλει τη βοήθεια της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει στη χώρα μας τον ευρύτερο περιφερειακό ρόλο ως σημείο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ανήσυχη περιοχή και εστιάζει στη συμφωνία για το ζήτημα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ. Το Σκοπιανό, συνεπώς, έχει ήδη μπει και στη ζυγαριά με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Το πρόβλημα είναι ότι η Μέρκελ έχει στο ενδιάμεσο τις βαυαρικές εκλογές – και τα μηνύματα για το κόμμα της δεν είναι θετικά, ενώ μια αναδίπλωση για τις συντάξεις πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή, καθώς οι μειώσεις έχουν συνδεθεί με την ολοκλήρωση του μνημονικού κύκλου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ η Αθήνα επιθυμεί τη βοήθεια της Γερμανίας, προχωρεί σε μια κίνηση που μόνο ένταση δημιουργεί με τη γερμανική πλευρά. Και αυτό διότι ετοιμάζεται να επαναφέρει το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων θα τεθεί προς συζήτηση εντός του χρόνου – πιθανότατα τον Νοέμβριο – στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο διεκδίκησης.