Αν έπρεπε να έχει ένα παράγγελμα το συνέδριο των Εργατικών που άρχισε την Κυριακή στο Λίβερπουλ και ολοκληρώνεται αύριο, αυτό θα ήταν ένα: «Κλίνατε επ’ αριστερά». Ως προς το φλέγον θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Εργατικοί είναι διχασμένοι – άλλοι θέλουν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν και άλλοι να κλίνει ξανά η χώρα τους προς την Ευρώπη. Τα μέλη του Συνεδρίου ψηφίζουν σήμερα επί ενός κειμένου που λέει ότι σε περίπτωση που δεν οδηγηθεί η Βρετανία σε πρόωρες εκλογές, τότε το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να υποστηρίξει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και της καμπάνιας για ένα νέο δημοψήφισμα. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι το 86% των Εργατικών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος ο Κόρµπιν βλέπει με καλό μάτι τις πρόωρες εκλογές. Θέλει να είναι αυτός που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Και πώς θα κυβερνήσει κατά τα άλλα; Την απάντηση έδωσε ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα Τζον Μακντόνελ. Ο Μακντόνελ έχει τη φήμη κάποιου που κινείται πιο αριστερά και από τον Κόρμπιν. «Η αληθινή βιομηχανική δημοκρατία καταφθάνει» δήλωσε παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος που περιλαμβάνουν εθνικοποιήσεις στους τομείς των σιδηροδρόμων, των υδάτων, της ενέργειας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά και την υποχρέωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου στους εργαζομένους τους ώστε να λαμβάνουν αυτοί οι τελευταίοι μερίσματα. «Η συμμετοχή θα δώσει στους εργαζομένους τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι μέτοχοι και θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο στη στρατηγική της επιχείρησής τους» ανέφερε ο Μακντόνελ.

«Κάποιες εφημερίδες λένε πως οι ψηφοφόροι τρομάζουν από τις εθνικοποιήσεις. Ομως έχουν άδικο. Στη μία δημοσκόπηση μετά την άλλη, η δημόσια περιουσία αποδεικνύει πόσο δημοφιλής είναι» τόνισε. «Ο κόσμος έχει απηυδήσει να καταληστεύεται από τις ιδιωτικοποιήσεις» υποστήριξε ακόμη. Ο Μακντόνελ έχει στο πλευρό του και άλλους ριζοσπάστες, οι οποίοι φτάνουν να πιστεύουν πως μια τόσο ριζοσπαστική ατζέντα δεν μπορεί παρά να υλοποιηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Οφείλουμε να είμαστε ένα κόμμα λαϊκής κινητοποίησης και ριζοσπαστικής αλλαγής. Θα πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να μας κατατάξουν ως κόμμα της μεσαίας τάξης που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ή είναι φιλοευρωπαϊκό» είπε από το βήμα η συνδικαλίστρια Πάουλα Μπάρκερ.

Η τοποθέτησή της έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από το κοινό – άλλοι χειροκρότησαν, άλλοι αποδοκίμασαν. Ενα κλίμα που επικράτησε και το βράδυ της Κυριακής, όταν η συζήτηση για το τελικό κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit κράτησε πάνω από πέντε ώρες. Εκεί ο διχασμός εκφράστηκε ως εξής: ένα νέο δημοψήφισμα θα έπρεπε να αφορά τους όρους της εξόδου από την ΕΕ ή την ίδια την έξοδο; «Δεκάδες προτάσεις κατατέθηκαν στο συνέδριο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους και εκατομμύρια ακόμη καλούν σε Λαϊκή Ψήφο. Δεν τα έκαναν όλα αυτά για να τους προσφερθεί ένα γελοίο δημοψήφισμα ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία ή μη συμφωνία. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στη δυνατότητα παραμονής στην ΕΕ» θα δήλωνε βουλευτής των Εργατικών.

Ο ίδιος ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου δεν ικανοποιεί μια σειρά από προϋποθέσεις. Δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του ως προς το τι θα κάνει εάν το σχέδιο δεν περάσει από τη Βουλή. Δήλωσε απλώς έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας.