Την προεκλογική περίοδο «ανοίγει» επίσημα η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας προσλήψεις 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών από το 2019, όπως άλλωστε ήδη έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 15 Σεπτεμβρίου. Μια εξαγγελία ωστόσο «θολή», όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας, καθώς δεν εξειδικεύει τις προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, οπότε δίνει τελικά ελπίδα σε καθέναν από τους 130.000 εκπαιδευτικούς που έκαναν φέτος αίτηση για πρόσληψη και εντάχθηκαν στον πίνακα των αναπληρωτών (με έναν γκρίζο αριθμό ίσως και μεγαλύτερο εκείνων που τελικά δεν έκαναν αιτήσεις).

Πάντως οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κενών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τις συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και καθηγητών στις 30.000 συνολικά (17.000 άτομα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 13.000 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

ΤΟ 2019. Οι εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις εξειδικεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας μόνο στα 4.500 άτομα που θα προσληφθούν το φθινόπωρο του ’19 (με την έναρξη δηλαδή της επόμενης σχολικής χρονιάς) στον χώρο της ειδικής αγωγής, όπου ωστόσο υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε κενά.

Από εκεί και μετά, βέβαια, το τοπίο παραμένει θολό. Εξαγγέλθηκε η πρόσληψη 5.250 εκπαιδευτικών τη σχολική χρονιά 2020-2021 και 5.250 εκπαιδευτικών τη σχολική χρονιά 2021-2022, χωρίς ωστόσο κάποια νομοθετική κατοχύρωση που να δεσμεύει στην υλοποίηση των εξαγγελιών αυτών, γεγονός που δημιουργεί περισσότερη σύγχυση, καθώς το επόμενο έτος θα είναι έτος εκλογών. Και την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές τίποτα δεν τη δεσμεύει να πραγματοποιήσει αυτές τις εξαγγελίες.

Σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε τις προτάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Για το μοίρασμα των ειδικοτήτων δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τίποτα, ενώ δεν θα υπάρξει ενιαία προκήρυξη. Ως μοναδική δέσμευση, δε, επικαλέστηκε τη σχετική υπόσχεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Μα πώς να μας πείσει αυτό; Ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει και κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε» λέει στα «ΝΕΑ» χαριτολογώντας ο νέος πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου. Σ’ αυτό ο Κώστας Γαβρόγλου βέβαια απάντησε ότι «η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι κατοχύρωση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Η εξαγγελία Γαβρόγλου έγινε χθες σε συνάντησή του με τους προέδρους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας, οι οποίοι άλλα πήγαν να συζητήσουν (είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας από καιρό) και άλλα άκουσαν. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής θεωρεί θετικό το γεγονός ότι οι εξαγγελίες για μόνιμους διορισμούς ξεκινούν από την ειδική αγωγή που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών, ωστόσο δηλώνει επιφυλακτικός.

«Για τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή από την επόμενη χρονιά ο υπουργός Παιδείας δεν ήταν σε θέση να μας πει πόσοι θα είναι ανά κατηγορία, ούτε αν αφορούν την Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον και οι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν για το 2020 και το 2021 εάν δεν κατοχυρωθούν νομοθετικά δεν δεσμεύουν κανέναν» αναφέρει.

«Στην ερώτησή μας όμως αν αυτός ο αριθμός των 15.000 ατόμων αφορά μια κατά προσέγγιση εκτίμηση των αναγκών της εκπαίδευσης ή δεσμεύσεις προς τρίτους, πήραμε την απάντηση ότι είναι ένας συνδυασμός των δύο. Κατ’ επέκταση», καταλήγει ο Θανάσης Κικινής, «μπορούμε να είμαστε επιφυλακτικοί».

«”Επιφυλακτικοί” είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός» λέει από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου. «Εχουμε ακούσει εξαγγελίες πολλές φορές. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι πριν από δύο χρόνια ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλούσε για προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών. Δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση σήμερα που να κάνει την εκπαιδευτική κοινότητα να αισθάνεται ικανοποιημένη» καταλήγει.