Η πρώτη από τις φιλελεύθερες επαναστάσεις, η αμερικανική, συνδύαζε την πουριτανική ιδέα του επίλεκτου λαού με την ανοχή του Τζον Λοκ ως συστατικά της στοιχεία. Μολονότι οι πολίτες των ΗΠΑ ήταν ώς τα μέσα του 19ου αιώνα κυρίως αγγλικής προέλευσης, σταδιακά η χώρα έκτοτε γέμιζε μετανάστες πάσης προσέλευσης, μαζί με τους μαύρους επείσακτους δούλους.
Ο «προοδευτισμός» στις αρχές του εικοστού αιώνα συνοδεύεται από τη γνωστή αίσθηση της αποστολής των Αμερικανών. Με ηγέτη τον πρόεδρο Θίοντορ Ρούζβελτ (1901-1909), ο «προοδευτισμός» αντιστρατεύτηκε την παθητικότητα του «κοινωνικού δαρβινισμού» και αμφισβήτησε την ασυλία της οικονομίας από τον ιερατικό έλεγχο. Το κίνημα φρόντισε για τα δικαιώματα των γυναικών και έκανε το άτομο που συμμετέχει στα κοινά επίκεντρο της πολιτικής ζωής.
Το «προοδευτικό» κίνημα επηρεάστηκε από τη σχολή του πραγματισμού που ιδρύθηκε από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ουίλιαμ Τζέιμς (1842-1910). Πιστεύοντας ότι η σκέψη αποκτά σημασία μέσα από τη μετατροπή της σε πράξη, η σχολή αυτή έγινε η πιο αντιπροσωπευτική συμβολή της Αμερικής στη φιλοσοφία.
Καθώς οι ΗΠΑ μεταμορφώνονταν σε πολυεθνικό κράτος, οι απόψεις του Λοκ σε όλο τους το πλάτος θα αποτελούσαν την αποκλειστική πολιτική φιλοσοφία αυτής της χώρας. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί προέρχονται από την ίδια παράδοση.
Ο Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ