Μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων και εναγκαλισμοί με τον Πάνο Καμμένο, παρά τις διαφωνίες για το Σκοπιανό: η εσωτερική επικαιρότητα δίνει την κατάλληλη αφορμή στη Φώφη Γεννηματά, που προσέρχεται σήμερα στο βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), να μιλήσει για «αριστερά προσωπεία». Για τη διαφορετική τακτική, δηλαδή, που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας όταν βρίσκεται εντός και εκτός των τειχών – από τη μία συγκυβερνά με την Ακροδεξιά και από την άλλη ανοίγεται προς το Κέντρο.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, η Γεννηματά θα μιλήσει για την ανάγκη χάραξης μιας πραγματικά προοδευτικής, σοσιαλιστικής ατζέντας στην Ευρώπη, η οποία έρχεται πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για προοδευτικές συνεργασίες. Ο επικεφαλής της ομάδας των S&D Ούντο Μπούλμαν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, έχει ήδη πάρει μια πρώτη γεύση τού τι σκέφτονται τα κεντροαριστερά στελέχη επί του θέματος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, προς στήριξη της Γεννηματά, στις Βρυξέλλες βρίσκονται στελέχη όλων των συνιστωσών και τάσεων μέσα στο Κίνημα Αλλαγής – από τους ευρωβουλευτές της παράταξης έως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Καμίνη.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Παρ’ όλη τη συζήτηση που λαμβάνει χώρα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία στο τέλος της ομιλίας της θα απαντήσει σε ερωτήσεις, δεν θα σταθεί μόνο στη συζήτηση περί συμμαχιών. Αντίθετα, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και στην άνοδο του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη, με ειδική αναφορά στο φαινόμενο Ορμπαν και στη σκοτεινή ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Για τη Γεννηματά, οι απαντήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να είναι συγκεκριμένες και περνούν μέσα από ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με την ευρωπαϊκή Δεξιά, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) να έχουν την πρωτοκαθεδρία για τη δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης. Οσον αφορά το εσωτερικό, η Γεννηματά θα αναφερθεί τόσο στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα από την πολιτική των πλεονασμάτων όσο και στο επίμαχο ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων, τη μη περικοπή των συντάξεων, αναπτύσσοντας το σχέδιο νόμου που έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή.
ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Γεννηματά για το Σκοπιανό, καθώς η στάση της την έφερε σε αντίθεση με το PES, που στήριξε από την αρχή, με όλες του τις δυνάμεις και τα στελέχη του, τη συμφωνία των Πρεσπών – με το βλέμμα στραμμένο στη διεύρυνση της Ενωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Παρότι δεν θέλει να δημιουργήσει ρήγμα με τους συνομιλητές της, η Γεννηματά θα εξηγήσει για άλλη μία φορά πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, στεκόμενη στα δύο κύρια σημεία διαφωνίας της, τη γλώσσα και την ταυτότητα.