Τα διαλυτικά φαινόμενα στην εναπομείνασα Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη δεν έχουν τελειωμό. Μετά τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το κόμμα, ένας ακόμα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς, δηλώνει ότι για τον ίδιο η Ενωση Κεντρώων είναι οριστικά παρελθόν. Αιφνιδιάζοντας την ηγεσία του κόμματος και λίγη ώρα μετά την συνεδρίαση της ΚΟ, όπου τέθηκε το «θέμα Σαρίδη», ο Φωκάς εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Ελλάδας (Βεργίνα TV) να ανακοινώνει την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί. «Εγώ δεν θα μπορέσω από εδώ και πέρα να είμαι σε αυτή την ΚΟ» δήλωσε κάνοντας γνωστό ότι «δεν ανήκω πλέον στην ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων. Από αυτή τη στιγμή είμαι ανεξάρτητος βουλευτής. Φαντάζομαι ότι όλοι κατάλαβαν μέσα στην ΚΟ ότι εγώ δεν θα είμαι πλέον και αύριο μαζί τους» τόνισε, δηλώνοντας ότι σήμερα θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του.

Οι αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος δημιουργούν μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά πραγματικότητα, καθώς εάν αποχωρήσει και ο Σαρίδης, τότε η Ενωση Κεντρώων θα απομείνει με τέσσερις βουλευτές και ο Λεβέντης κινδυνεύει να είναι ο πρώτος πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας που… δεν θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και αυτό διότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών που απαιτείται για να υφίσταται μια ΚΟ είναι πέντε!

«ΠΕΡΙΚΟΠΗ» ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ. Στην περίπτωση δε αυτή, η Ενωση Κεντρώων θα απολέσει τα προνόμια που έχει: ο Λεβέντης δεν θα δικαιούται να λαμβάνει τον λόγο ως πρόεδρος ΚΟ κατά τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επίσης το κόμμα του κανονικά δεν θα δικαιούται θέση αντιπροέδρου της Βουλής (την κατέχει σήμερα ο Μάριος Γεωργιάδης, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει σε αυτήν καθώς έχει εκλεγεί από την Ολομέλεια) και βεβαίως δεν θα συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ δεν θα έχει δυνατότητα να ορίζει ειδικό αγορητή στη συζήτηση των νομοσχεδίων και ούτε να διαθέτει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Η «περικοπή» προνομίων περιλαμβάνει ακόμα τα γραφεία που έχουν διατεθεί στην ΕΚ και τους υπαλλήλους. Οσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τον Σαρίδη, στην συνεδρίαση της ΚΟ υπήρξε απόλυτο αδιέξοδο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη. Πάντως ο βουλευτής του παρέμεινε απτόητος: «Εγώ συγγνώμη δεν ζητάω, ούτε παραιτούμαι. Αν θέλει ας με διαγράψει» φέρεται ότι είπε ο Σαρίδης πετώντας την «καυτή πατάτα» στον πρόεδρο Λεβέντη.