Οι ιστορικοί που θα σκύψουν στο μέλλον πάνω από τη σύγχρονη μεταναστευτική κρίση σίγουρα θα αφιερώσουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο «Aquarius»: έχοντας ήδη προκαλέσει δύο ευρωπαϊκές κρίσεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, το σωστικό πλοίο που έχουν ναυλώσει οι ΜΚΟ SOS-Méditerranée και Γιατροί Χωρίς Σύνορα έγινε τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο μιας ακόμα σύγκρουσης ανάμεσα σε φιλευρωπαίους και εθνικιστές. Και αν τελικά, με τα πολλά, βρέθηκε λύση -ελλιμενισμός του πλοίου στη Μάλτα και άμεση μεταφορά των αφρικανών μεταναστών που είχε διασώσει ανοιχτά των ακτών της Λιβύης σε τέσσερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και τη Γερμανία-, το μέλλον για το «Aquarius» προδιαγράφεται αβέβαιο: ο Παναμάς ανακάλεσε τη σημαία του και χωρίς σημαία κανένα πλοίο δεν μπορεί να αποπλεύσει. Σημειωτέον, το «Aquarius» («Υδροχόος») είναι ή μάλλον ήταν το τελευταίο εναπομείναν σωστικό πλοίο ΜΚΟ που επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο.

Τρεις φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, έχει βρεθεί το «Aquarius» να περιπλανάται στη Μεσόγειο αναζητώντας εναγωνίως λιμάνι να αποβιβάσει διασωθέντες αφρικανούς μετανάστες. Την πρώτη, τον Ιούνιο, έγινε τελικά δεκτό έπειτα από εννέα ημέρες στη Βαλένθια, με κάποιους από τους 629 μετανάστες που μετέφερε να καταλήγουν στη Γαλλία. Τη δεύτερη, τον Αύγουστο, κατέληξε έπειτα από πέντε ημέρες στη Μάλτα, αφού πρώτα συμφώνησαν πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, με 141 μετανάστες που είχε διασώσει. Αυτή τη φορά το «Aquarius» μετέφερε 58 διασωθέντες, ανάμεσά τους 17 γυναίκες και 18 ανηλίκους. Με τον Σαλβίνι να κρατά κλειστά τα λιμάνια της Ιταλίας, τη Μάλτα να αρνείται σε ένα πρώτο στάδιο τον ελλιμενισμό του πλοίου και τον Παναμά να ανακαλεί τη σημαία του (κατόπιν πιέσεων του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, καταγγέλλει η SOS-Méditerannée), το πλοίο ζήτησε τη Δευτέρα «κατ’ εξαίρεση» από τις γαλλικές Αρχές να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί στη Μασσαλία.

«Οχι» απάντησε η κυβέρνηση Μακρόν, μη θέλοντας να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι και θέλοντας από την άλλη πλευρά να δείξει πως η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει λύση. «Ελλιμενισμός στο εγγύτερο ασφαλές λιμάνι, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, και άμεση αλληλέγγυα κατανομή»: σε αυτή τη θέση εμμένει. Δέχθηκε βέβαια έντονη κριτική τόσο από τη γαλλική Αριστερά όσο και από ΜΚΟ. «Λύση θα βρούμε μέσω της συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ας μην πέφτουμε στην παγίδα που κάποιοι μας στήνουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. «Για μια ακόμα φορά, Μάλτα και Γαλλία βγαίνουν μπροστά για να λύσουν το μεταναστευτικό αδιέξοδο» ανακοίνωσε τελικά στο Τwitter, αργά το απόγευμα, ο μαλτέζος πρωθυπουργός. «Με τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες θέλαμε να δείξουμε πως η πολυμερής προσέγγιση είναι εφικτή».