Δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτά τα εκατό χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που η Σουηδία δεν θα κυβερνηθεί από τους σοσιαλδημοκράτες. Είναι όμως η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο να κυβερνηθεί από την Ακρα Δεξιά δεν μοιάζει πια και τόσο απίθανο. Ο καταλύτης αυτής της ανατροπής στον «παράδεισο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» ήταν η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν. Ο σουηδός πρωθυπουργός έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης και το ακροδεξιό κόμμα με την παραπειστική ονομασία Σουηδοί Δημοκράτες απειλεί ότι θα μπλοκάρει τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης εκτός εάν συμμετέχουν οι ίδιοι.
Ολα αυτά, δεκαπέντε ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες το σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ του Λεβέν εξασφάλισε 144 έδρες, μία περισσότερη από την κεντροδεξιά Συμμαχία. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες ήρθε τρίτο με 62 έδρες φιλοδοξώντας να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή. Και τα κατάφερε: χάρη στις δικές του ψήφους, οι οποίες προστέθηκαν σε εκείνες της Συμμαχίας, δεν πήρε ο Λεβέν την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. «Τώρα αρχίζει πραγματικά το θρίλερ» σχολίασε στο Ρόιτερ ο πολιτικός αναλυτής Ουλφ Μπιέρελντ. «Τα κόμματα θα υποχρεωθούν τώρα να ανοίξουν τα χαρτιά τους».
Οι Σουηδοί Δημοκράτες κατάφεραν να εισέλθουν για πρώτη φορά στη Βουλή το 2010. Τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν αποφύγει όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους. Τώρα όμως έρχονται αντιμέτωπα με το δίλημμα. Και το Σύνταγμα πιέζει: εάν δεν υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκλογές εντός τριμήνου. Αλλά ποιος εγγυάται ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από εκείνο της 9ης Σεπτεμβρίου;
Οι διερευνητικές επαφές του νέου προέδρου της Βουλής, του συντηρητικού Αντρέας Νόρλεν, αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη. Μετά την ήττα του Λεβέν, τα βλέμματα στρέφονται στον Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτη των Μετριοπαθών, του μεγαλύτερου κόμματος της Συμμαχίας. Αλλά χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα χέρια του, ο Κρίστερσον θα χρειαστεί είτε τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών είτε της Κεντροαριστεράς.
Αναλυτές εκτιμούν ότι καμία από τις δύο επιλογές δεν φαίνεται να είναι βιώσιμη. Οι Σουηδοί Δημοκράτες ζητούν ανταλλάγματα – ένα από αυτά είναι να απαγορευτεί η είσοδος νέων μεταναστών στη Σουηδία, ένα δεύτερο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ένα τρίτο να υιοθετηθούν οι προτάσεις τους στην καταστολή του εγκλήματος. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη σχηματιστεί μια κυβέρνηση ή για να ρίξουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν θα μας δώσει μια λογική επιρροή ανάλογη με την εκλογική μας δύναμη» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Γίμι Ακεσόν.
Ολα τα κόμματα της Συμμαχίας, Μετριοπαθείς, Κεντρώοι, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες, λένε ότι δεν θα διαπραγματευτούν με την Ακρα Δεξιά. Ο επικεφαλής των Μετριοπαθών παραδέχεται πάντως πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σύνθετη». Κι αυτό επειδή, από την άλλη πλευρά, η ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς έχει αποκλειστεί από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος ελπίζει σε μια νέα ευκαιρία που θα του επιτρέψει να διατηρήσει το αξίωμά του. Αυτή θα του δοθεί υπό τη μορφή διερευνητικής εντολής εάν ο συντηρητικός Κρίστερσον δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε ποιους ελπίζει για να κερδίσει την πλειοψηφία ο ίδιος; Στην αποστροφή που έχουν οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι απέναντι στην Ακρα Δεξιά.