Ηταν μια σκηνή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο βήμα και έλεγε: «Σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνησή μου πέτυχε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ». Και τότε οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια χλευάζοντάς τον. Ο Τραμπ κοίταξε λίγο περίεργα και χαμογέλασε ειρωνικά προσθέτοντας: «Είναι αλήθεια. Αλλά δεν περίμενα αυτή την αντίδραση». Και συνοφρυώθηκε. Λίγο νωρίτερα, πριν ανέβει στο βήμα, ο Τραμπ είχε συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ήταν σε όλους εμφανές, καθώς μάλιστα σχολιάστηκε ευρύτατα, πως από την περσινή πολύ θερμή συνάντηση φέτος η ατμόσφαιρα είχε αλλάξει ριζικά και οι δύο πρόεδροι έδειχναν αμήχανοι και όχι ιδιαίτερα φιλικοί.

Η ομιλία ενός αμερικανού προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σπανίως προκαλεί γέλια. Συνήθως είναι μια ευκαιρία για τον ένοικο του Λευκού Οίκου να περιγράψει τις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής. Το ίδιο έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ βάζοντας στο στόχαστρο – όπως ήταν αναμενόμενο – την ιρανική ηγεσία στην οποία έστειλε ένα σκληρό μήνυμα. «Οι ηγέτες του Ιράν σπέρνουν χάος, θάνατο και καταστροφή», ανέφερε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Δεν σέβονται τους γείτονές τους, τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών». Πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά εάν θέλουν να βελτιωθεί η κατάσταση και να υπάρξει συνάντησή του με τον ιρανό πρόεδρο, που ανέβηκε έπειτα από τον Τραμπ στο βήμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε τις σχέσεις της χώρας του και του Ιράν με τις βελτιωμένες – όπως τις αποκάλεσε – σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο επαίνεσε για τη διακοπή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών. Μόλις πριν από έναν χρόνο από το ίδιο βήμα ο Τραμπ είχε επιτεθεί προσωπικά στον Κιμ αποκαλώντας τον «rocket man» και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα. Χθες πάντως προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα «παραμείνουν σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου.

Από την επίθεση του Τραμπ δεν γλίτωσε ούτε η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η Γερμανία θα εξαρτάται απόλυτα από τις ρωσικές πηγές ενέργειας όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream. Οσον αφορά το θέμα της Συρίας, υποσχέθηκε «αμερικανική απάντηση σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων». Ο Τραμπ ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να προωθηθούν «δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές συναλλαγές», δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Ανέφερε ότι το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις της τιμής του πετρελαίου. «Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να δούμε μείωση των τιμών», τόνισε. Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν κατά 25% τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ, προκειμένου «να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο».

Στο περιθώριο της συνέλευσης ο Τραμπ συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, παρ’ ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ένταση λόγω της κράτησης στις τουρκικές φυλακές του ευαγγελικού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Στην ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία και απείλησε με αντίποινα.

Λύση δύο κρατών πρότεινε ο Μακρόν για το Παλαιστινιακό

Στο Παλαιστινιακό επικέντρωσε την ομιλία του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας ότι μονομερείς πρωτοβουλίες δεν θα επιλύσουν τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων, επικρίνοντας εμμέσως και την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή. «Δεν υπάρχει εναλλακτική. Η μόνη λύση είναι εκείνη των δύο κρατών» τόνισε ο Μακρόν