Με τα έσοδα από τις δραστηριότητες των θυγατρικών της στην Ασία να υπολείπονται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια των όσων δήλωνε η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, αλλά και με μια τρύπα στα τραπεζικά διαθέσιμά της που φτάνει τα 290 εκατ. δολάρια, τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsall, προκαλούν σοκ.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας το βράδυ της Τρίτης και αναφέρεται στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου FFG στην Ασία για το οικονομικό έτος 2017, αποτυπώνει το μέγεθος του σκανδάλου, καθώς οι αποκλίσεις στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών είναι τεράστιες, αν και, όπως σημειώθηκε, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι οριστικά, αλλά αποτελούν το ενδιάμεσο στάδιο για τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση της Alvarez & Marsall, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η εγκληματολογική έκθεση η οποία αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς, δεν διαπίστωσε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση εις βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς προέκυψαν οι αποκλίσεις αυτές. Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα της FFG από τις θυγατρικές της στην Ασία ήταν μόλις 116,8 εκατ. δολάρια αντί για 1,112 δισ. δολαρίων, που ανέφεραν οι οικονομικές καταστάσεις για το 2017, που ανακλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, ενώ από τα 296 εκατ. δολάρια τραπεζικών διαθεσίμων που παρουσίαζαν μόλις… 6,4 εκατ. δολάρια ήταν στα ταμεία της εταιρείας. Σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν και στα κέρδη, τα οποία εμφανίζονταν στα 315,4 εκατ. δολάρια ενώ η Alvarez & Marsall τα αποτίμησε σε 44, 7 εκατ. δολάρια, αλλά και οι απαιτήσεις τη εταιρείας που εμφανίζονταν στα 718,9 εκατ. δολάρια από 99,1 εκατ. δολάρια που αναφέρει η έκθεση, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,7 εκατ. δολαρίων από κέρδη 316,44 εκατ. δολαρίων που ισχυριζόταν η Folli Follie.

Αντικαταστασεις. Στο μαραθώνιο και γεμάτο εντάσεις διοικητικό συμβούλιο της Τρίτης συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του ότι βασικός στόχος παραμένει η βιώσιμη λειτουργία του ομίλου FFG και ήδη προς τον σκοπό αυτόν, όπως ανακοινώθηκε, προχωρούν η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, η λειτουργική αναδιάρθρωση και η ενιαία λειτουργία του ομίλου, η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση και η χάραξη πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και η εγκαθίδρυση εταιρικής διακυβέρνησης με έμφαση στην ενίσχυση του ελέγχου στη μητρική και στον όμιλο και την ενίσχυση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων του ομίλου.

Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα η αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων και διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας και ήδη έχει αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στα κεντρικά της Ασίας στο Χονγκ-Κονγκ έμπειρο στέλεχος που έχει διορίσει η Deloitte. Η εταιρεία Deloitte συνεχίζει να συνδράμει τη FFG στην κατάρτιση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων ρευστότητας και στην ανάπτυξη του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον αποφασίστηκαν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της FFG μετά και τις παραιτήσεις του Δημητρη Κοτσολιούστου, της συζύγου του Αικατερίνης και του Μιχαήλ Τσιμπρή, καθώς και πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή, όπως και η διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσεων της Α&Μ σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν στις αποκλίσεις των οικονομικών καταστάσεων 2017 των εταιρειών της Ασίας και του ομίλου και άσκηση όλων των ενδεδειγμένων δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου. Μετά την παραίτηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου Rothchild, άγνωστο παραμένει εάν συνεχίζει να συνδράμει τη FFG η ΕΥ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποστείλει πριν από μία εβδομάδα επιστολή στην εταιρεία με την οποία την ενημέρωνε για την πρόθεσή της να αποχωρήσει. Πάντως στην ανακοίνωση της εταιρείας προς τις χρηματιστηριακές Αρχές χθες δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΕΥ. Την περασμένη Τρίτη η Alvarez & Marsal κατέθεσε το πόρισμά της και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει η Αρχή.

Το fund qcm. Και ενώ η έκθεση Alvarez & Marsal προκαλεί σοκ με τα ευρήματά της, χθες ανακοίνωση εξέδωσε και ο επικεφαλής του επενδυτικού fund QCM Γκαμπριέλ Γκρέγκο δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από τα ευρήματα του ελέγχου επί των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie και των θυγατρικών της στην Ασία. «Τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που δημοσιεύσαμε στην έκθεση του Μαΐου και αποδεικνύουν όχι μόνο το γεγονός ότι είχαμε δίκιο στη γενική εικόνα, αλλά τεκμηριώνουν επίσης την ακρίβεια και την εγκυρότητα της ερευνητικής διαδικασίας της QCM» αναφέρει.

Παράλληλα εξέφρασε τα συγχαρητήρια προς τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες έφτασαν έως το τέλος αυτή την υπόθεση μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, άξιον απορίας πάντως αποτελεί το γεγονός ότι κάνει αναφορά στην κριτική που ασκήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την καθυστέρηση να παρέμβει, εκφράζοντας τη διαφωνία του και την υποστήριξή του στην Επιτροπή λέγοντας ότι «η αναστολή των μετοχών της FFG πολύ νωρίς θα ήταν λάθος: θα εμπόδιζε τους νέους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Folli Follie σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά σε μια τιμή που απέτρεπε όσους είχαν διαβάσει και κατανοήσει την έκθεση της QCM από το να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Οταν τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν πλέον αδιάσειστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη άμεσα ζητώντας δικαιοσύνη».

Τέλος, ο ίδιος προσκαλεί όποιον θέλει να καταγγείλει περίπτωση σαν τη Folli Follie να επικοινωνήσει με την QCM.