Μικρά κόμματα, όμορφα διαλύονται. Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας «Ομορφα χωριά, όμορφα καίγονται», οι δύο τελευταίες ημέρες μοιάζουν να έχουν πυροδοτήσει ένα ντόμινο αποχωρήσεων, παραιτήσεων και φυγοκέντρων δυνάμεων από τα κόμματα της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, η ατμόσφαιρα είναι βαριά, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος κάνει συνεχώς συσκέψεις με τους συνεργάτες του. Αιτία είναι η αποχώρηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά, που όλα δείχνουν πως οδεύει προς τη ΝΔ, όπως τουλάχιστον λένε στην Ενωση Κεντρώων. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Ιωάννη Σαρίδη από τη θέση του γραμματέα της ΚΟ με αφορμή την πρόσφατη στάση του βουλευτή Δημήτρη Καβαδέλλα στη ΔΕΘ – που κατά Σαρίδη εξέθεσε το κόμμα.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει από την Ενωση Κεντρώων, ο Σαρίδης είπε χθες (Παραπολιτικά fm) πως «δεν κρίνεται από τις διαθέσεις μου, κρίνεται και από τις διαθέσεις του προέδρου. Περιμένω τον πρόεδρο. Εγώ την πόρτα μου την έχω ανοιχτή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ,  όπως φημολογήθηκε, ενώ δίνει όρκο πως δεν θα ψηφίσει με τίποτε τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι συνομιλητές του αναφέρουν, εξάλλου, πως είναι ευαίσθητος με τα εθνικά θέματα και άρα η όποια στάση του δεν θα έχει ως κατάληξη την προσχώρησή του στην Κουμουνδούρου.

Ο Φωκάς βέβαια αιφνιδίασε την ηγεσία αφού η δική του απόφαση για ανεξαρτητοποίηση είναι τελεσίδικη και μάλιστα διαμορφώνει όρους επισφάλειας για τον ίδιο τον Βασίλη Λεβέντη και την ΚΟ του κόμματος, καθώς, αν αποχωρήσει και ο Σαρίδης, ο Λεβέντης δεν θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τον λόγο ως αρχηγός κόμματος στις συζητήσεις στη Βουλή. Χθες, μάλιστα, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, έκανε λόγο για «σχέδιο αποστασίας σε εξέλιξη», ενώ ο Λεβέντης βλέπει «οργανωμένη απόπειρα λεηλασίας» του κόμματος, στρέφοντας τα πυρά του στη ΝΔ. Είναι ενδιαφέρον πως όλα αυτά στην Ενωση Κεντρώων εκτυλίσσονται λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ και το θετικό κλίμα που εισέπραττε το κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη στάση του για το Μακεδονικό, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του κόμματος που θεωρούν ενθαρρυντικές και τις δημοσκοπήσεις. Δημιουργεί επίσης εντύπωση πως ο Φωκάς, που τελικώς ανεξαρτητοποιήθηκε, προοριζόταν για αντικαταστάτης του Σαρίδη, δηλαδή ως γραμματέας της ΚΟ του κόμματος!

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ. Από την άλλη, στο έτερο κόμμα προς εξαέρωση, δηλαδή τους ΑΝΕΛ, χθες παραιτήθηκε από γραμματέας, χωρίς να φεύγει από το κόμμα, ο Θύμιος Δρόσος. Ο ίδιος έκανε μια ανάρτηση στο Facebook και έστειλε και επιστολή στον Πάνο Καμμένο, χωρίς όμως να αναφέρει τους λόγους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα χαμηλά ή και μηδαμινά ποσοστά του κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η αδυναμία ανάταξης του κόμματος και οι τριβές που φέρεται ότι είχε με τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Σγουρίδη, ήταν οι αιτίες που ο Δρόσος οδηγήθηκε στην παραίτηση. Παράλληλα, το κλίμα διάλυσης επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή παραίτηση του γραμματέα Οργανωτικού – Περιφερειακών Οργανώσεων των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κίγκα. Ο ίδιος μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο με αφορμή το Μακεδονικό, τον κατηγόρησε για «ενδοτισμό» και πως ταυτίζει το κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο Καμμένος έχει «κλείσει» θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά το Μακεδονικό φαίνεται πως επίσης είναι καταλύτης για τη διάλυση και των ΑΝΕΛ, ενώ υπάρχουν και στελέχη τους που ήδη μιλούν ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα.