Νέο τελεσίγραφο στέλνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, σημειώνοντας πως εάν σε 30 ημέρες δεν αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, θα βάλει… λουκέτο. Με ανακοίνωσή της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαία Χριστιάνα Καλογήρου σημειώνει πως με αιτιολογημένη γνωμοδότηση-εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Σάμου, στον χώρο λειτουργίας του ΚΥΤ Σάμου «παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία».
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο τελεσίγραφο της Περιφέρειας προς το υπουργείο, καθώς έχει προηγηθεί αυτό για το κέντρο της Μόριας.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων, τη μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε υπερπληθυσμός καθώς κατά την ημέρα της αυτοψίας διέμεναν 4.024 άτομα στο ΚΥΤ, δυναμικότητας 650 ατόμων, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών. Επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή στο κέντρο του νησιού βρίσκονται 4.136 πρόσφυγες και μετανάστες. Εκτός, δε, του ΚΥΤ, κατά την αυτοψία υπήρχαν περίπου 600-700 άτομα σε σκηνές τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες ή τις ντουσιέρες του κέντρου.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ OLAF. Στο μεταξύ, θέμα σε μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα ήταν και χθες η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το 2017 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες στη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα. Σε ρεπορτάζ της η «Guardian» κάνει λόγο για έντονες πολιτικές αντιδράσεις στη χώρα μας εξαιτίας των συνθηκών κράτησης στη Μόρια αλλά και της έρευνας που έχει ξεκινήσει από την OLAF. Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό δήλωσε χθες πως ως Επιτροπή «δεν έχουμε βρει από την πλευρά μας πως υπάρχει κακοδιαχείριση στους ετήσιους ελέγχους μας». Ωστόσο, είπε πως στην Κομισιόν είναι ενήμεροι για τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση «οι οποίες δεν έγιναν από εμάς και μεταφέραμε το ζήτημα στην OLAF, καθώς η έρευνα απάτης δεν είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μας». Μάλιστα, δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.
n Πάντως, 30 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν χθες επίκαιρη ερώτηση για το Μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η επιβεβαίωση από την Κομισιόν της αποκάλυψης ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έρευνα «εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα».