«Αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις, θα είναι ένας από τους ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες της τελευταίας πενταετίας» λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας για το χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το Νότιο Ιόνιο. Ενας τροπικού τύπου κυκλώνας με θυελλώδεις ανέμους – στροβίλους – εντάσεως έως και 12 μποφόρ, με σχηματισμό «ματιού» και ραγδαίες βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προγνωσιμότητα του φαινομένου – το οποίο θα έρθει στην Ελλάδα από τη Σικελία – είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτόν δεν μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα την εξέλιξή του. Σε περίπτωση που το σύστημα κινηθεί προς τα ανατολικά, αναμένεται να επηρεάσει – πιο εξασθενημένο όμως – την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και την Αττική, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κινηθεί μόνο τοπικά.
Medicanes. «Πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα με χαρακτηριστικά ίδια με των τροπικών κυκλώνων αλλά με μικρότερη διάρκεια και ένταση. Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται μία ή δύο φορές τον χρόνο – συνήθως από το φθινόπωρο μέχρι τον Ιανουάριο – στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, το βαρομετρικό θα ξεκινήσει να σχηματίζεται από απόψε το βράδυ και θα έχει διάρκεια δύο ή τριών ημερών» λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1947 μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο έχουν εμφανιστεί συνολικά 107 τέτοια συστήματα.
«Οι πιθανότητες να σχηματιστεί στη χώρα μας ένα τέτοιο φαινόμενο είναι αρκετά μεγάλες» εξηγεί από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. «Πολλές φορές τους φθινοπωρινούς αλλά και τους χειμωνιάτικους μήνες, μετά τις έντονες ψυχρές εισβολές, δημιουργούνται στη Μεσόγειο βαρομετρικά χαμηλά που μοιάζουν με κυκλώνες (Mediterranean hurricanes ή Medicanes). Τα αίτια δημιουργίας τους είναι διαφορετικά από αυτά των τροπικών κυκλώνων, ωστόσο η θερμή θάλασσα της Μεσογείου συμβάλλει θετικά στην ενίσχυσή τους. Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις που αυτά εμφανίζονται ακόμη και στη Μαύρη Θάλασσα» συμπληρώνει ο ίδιος.
«Το πιο πρόσφατο βαρομετρικό χαμηλό με αυτά τα χαρακτηριστικά στην περιοχή μας σχηματίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στην περιοχή του Boot στη Νότια Ιταλία, το οποίο ομάδες ιταλών μετεωρολόγων ονόμασαν Numa ενώ στην Ελλάδα τού είχε δοθεί το όνομα Ζήνων» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι αντίθετη με το να δίνονται ονόματα στους κυκλώνες καθώς έτσι δημιουργούνται υπερβολικές εντυπώσεις στο κοινό και ταυτίσεις με ισχυρούς κυκλώνες τροπικών χωρών, κάτι το οποίο δεν ισχύει. «Οι εντάσεις των ανέμων αυτών των Medicanes στροβίλων φτάνουν οριακά την κατηγορία των τροπικών κυκλώνων κατηγορίας 1 και τα ποσά των βροχοπτώσεων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των συστημάτων του Ατλαντικού και Ειρηνικού» εξηγεί.
Ο Θοδωρής Κολυδάς τονίζει ότι η προγνωσιμότητα τέτοιων φαινομένων είναι μικρή και η τροχιά τους δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. «Είναι ενδεικτικό ότι κάθε 6ωρο τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν διαφορετική εκδοχή της πορείας του. Στην μία περίπτωση μας δείχνουν ότι θα περάσει από τη Νότια Κρήτη, στην άλλη από τα Κύθηρα» λέει στα «ΝΕΑ».
Ο Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει πως «το πιθανότερο είναι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κυκλώνας να κινηθεί ανατολικά και να επηρεάσει και άλλες περιοχές, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. Το καλό είναι ότι θα έχει αργή εξέλιξη και έτσι θα έχουμε τον χρόνο να λάβουμε μέτρα για την ενημέρωση του κοινού».
Ο Ξενοφών. Ο κυκλώνας με τα τροπικά χαρακτηριστικά θα είναι μια συνέχεια της κακοκαιρίας Ξενοφών που εκδηλώνεται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα προκαλώντας δυσλειτουργίες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας: Κλειστά σχολεία σε Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, δεκάδες δέντρα ξεριζωμένα από τον αέρα στην Αττική, ένα εκ των οποίων έπεσε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία. Πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι επικράτησαν και χθες στο Αιγαίο, και ειδικά στην Εύβοια και τις Κυκλάδες, ενώ θυελλώδεις άνεμοι εκδηλώθηκαν και στην Κρήτη.
Οι πιο ισχυρές ριπές ανέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατεγράφησαν χθες στην Παξιμάδα Καρύστου (127 km/h), στη Μονεμβασιά (97 km/h) και στην Ανάφη (93 km/h). Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Καματερού αποκολλήθηκε μέρος του στεγάστρου την ώρα που οι μαθητές προσέρχονταν στις αίθουσες, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.
«Βουτιά». Από την αρχή της εβδομάδας ο υδράργυρος έχει κάνει «βουτιά» έως και 12 βαθμούς Κελσίου και χθες σημειώθηκαν οι πρώτες χιονοπτώσεις της σεζόν: Νιφάδες έπεσαν στο Νυμφαίο της Φλώρινας ενώ στα λευκά ντύθηκαν οι κορυφές του Ολύμπου.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων και οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι με ένταση τοπικά έως 9 και 10 μποφόρ, ενώ θα εξασθενήσουν από τις μεσημβρινές ώρες. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Ανατολική και τη Νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται εκτός από το Νότιο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.