Αναποδογύρισα κάθε πέτρα πάνω στο βουνό, / κανένας σκορπιός. / Ηταν στα παιδικά μου χρόνια / μα ποια χρονιά, ποια μέρα; Οι στίχοι του Κινέζου Γουάνγκ Γιαξίν σε λίγες ημέρες θα ακουστούν από τον ίδιο, καθώς είναι ένας από τους δεκάδες συμμετέχοντες στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Αθήνας. Ο ίδιος αναμένεται να απαγγείλει ποιήματά του στη Στοά του Βιβλίου, σε μία από τις δεκαέξι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όπου παίρνουν μέρος εβδομήντα τρεις ποιητές από δεκαοκτώ χώρες. «Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών… μας συνδέει με τη ζωή μας, μας συνδέει με άλλες γλώσσες, μας ταξιδεύει σε άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Μας παίρνει από τον ατομικό και μας οδηγεί στον συλλογικό χρόνο. Ο πολιτισμός και οι πολίτες ευημερούν όταν ο κόσμος συμμετέχει, διαβάζει, σκέφτεται και αναρωτιέται γιατί ήρθε στη ζωή. Σε εποχές κρίσης, όπως η σημερινή, η ποίηση επεξηγεί το θαύμα της ζωής, είναι ένας φάρος στην άβυσσο που μας περιβάλλει, μας παίρνει από τα προσωπικά αδιέξοδα και μας βγάζει σε ξέφωτα αυτογνωσίας» αναφέρει για τη φετινή διοργάνωση ο Ντίνος Σιώτης, πρόεδρος του Κύκλου Ποιητών, ο οποίος έχει τη γενική επιμέλεια.
ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ. Το φεστιβάλ, ειδικά φέτος, έχει τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων και εξελίσσεται από 1 έως 7 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ). Κλειστοί και δημόσιοι χώροι στο κέντρο της Αθήνας και άλλων περιοχών φιλοξενούν ποιητικές συναντήσεις, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις και ποιητικές εικονογραφήσεις (με την παρουσίαση έργων από τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στους σταθμούς Συγγρού – Φιξ, Ακρόπολη, Σύνταγμα και Κεραμεικός του μετρό), καθώς και ποιητικά αναλόγια. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Κίνα – εξού και η ημερίδα (3/10) στη Στοά του Βιβλίου με θέμα «Κίνα και Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί συνομιλούν, δύο ήπειροι συναντώνται», όπου θα αναπτυχθούν οι τρέχουσες τάσεις της ποίησης στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς και ο ρόλος της ποίησης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Την επόμενη μέρα, τρεις κινέζοι ποιητές, από τους πιο αξιόλογους της γενιάς τους, ο Γουάνγκ Γιαξίν, η Λαν Λαν και ο Λέι Πινγκγιάνγκ, θα βρεθούν στη Στοά του Βιβλίου για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Η διάχυση της ποίησης ανάμεσα στον κόσμο είναι το ζητούμενο των διοργανωτών. Γι’ αυτό και οι φορείς του φεστιβάλ έχουν πρόθεση να μοιράζονται στους επιβάτες των μεταφορικών μέσων κάρτες με ποιήματα.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ πραγματοποιείται την 1η Οκτωβρίου (20.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου συμμετέχουν οι Xoταμάριο Αρμπελάες, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γουάνγκ Γιαξίν, Γιάννης Ευσταθιάδης, Ελσα Κορνέτη, Λαν Λαν, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιώργος Μπλάνας, Ταλ Νιτζάν, Μπόρις Νόβακ, Λέι Πινγκγιάνγκ, Εβγένια Σουσλόβα, Αλίσια Στόλινς, Βένο Τάουφερ, Νάταλι Χαντάλ, Δήμητρα Χριστοδούλου, Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο. Συντονιστής θα είναι ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ενώ πιάνο θα παίξει ο Δημήτρης Μαραμής. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 7/10 με την εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών (20.00), όπου συμμετέχουν οι Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, Δημήτρης Αγγελής, Μεχμέτ Γιασίν, Λαν Λαν, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Γιώργος – Ικαρος Μπαμπασάκης, Γιάννα Μπούκοβα, Ταλ Νιτζάν, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιάννης Πατίλης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Χουλιάρας.