Ο καπνός υπάρχει – αυτό μαρτυρά η έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για θέματα διαφθοράς σχετικά με τη διαχείριση των 1,3 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται στη χώρα μας. Εύχεται όμως κανείς αυτή τη φορά να μην υπάρχει και η φωτιά. Γιατί θα είναι ντροπή να έχουν πέσει στη μαύρη τρύπα της αδιαφάνειας κονδύλια που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό. Θα είναι όνειδος για τη χώρα μας να φαγώθηκαν χρήματα που προορίζονται για τη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Μια κρίση που συνεχίζεται προκαλώντας τεράστια ερωτήματα και το ερώτημα των ερωτημάτων: πώς γίνεται με έναν τέτοιο πακτωλό χρημάτων να παράγονται τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς συμβαίνει με τόσα κονδύλια διαθέσιμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να διαβιούν σε τόσο απάνθρωπες συνθήκες; Είναι προϊόν της ανικανότητας αυτή η τόσο τραγική κατάσταση; Είναι προϊόν κακοδιαχείρισης; Είναι ένας συνδυασμός των δύο; Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το επαίσχυντο αποτέλεσμα;

Η έρευνα της OLAF θα δώσει τις απαντήσεις. Στο μεταξύ, πάντως, η ανθρωπιστική αυτή κρίση σοβεί. Και δεν σοβεί μόνο στη Μόρια. Εξίσου απάνθρωπες είναι οι συνθήκες στο ΚΥΤ της Σάμου, όπως καταγγέλλεται από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, που έδωσε προθεσμία τριάντα ημερών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις απαραίτητες βελτιώσεις, διαφορετικά θα προβεί στην αναστολή της λειτουργίας του.

Η κατάσταση αυτή προσβάλλει και εκθέτει τη χώρα μας. Το μόνο που δεν χρειάζεται λοιπόν είναι ένα σκάνδαλο διαφθοράς.