Και κάπου εδώ γίνεται γεγονός: Η αγωνιστική επιστροφή του legend Γιάγια Τουρέ στον Ολυμπιακό. Η επάνοδός του στο γήπεδο (και τη φανέλα) όπου ξεκίνησαν όλα. Να το πούμε αλλιώς; Η δεύτερη παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι. Εδώ που γύρισε για να ολοκληρώσει τη μυθική του καριέρα, κάνοντας τα ερυθρόλευκα χρώματα αρχή και φινάλε του.

Ο ιβοριανός σουπερστάρ όχι μόνο συμπεριελήφθη στην αποστολή για το αποψινό ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό (21.30), όπως σας είχαμε προϊδεάσει από την περασμένη εβδομάδα, αλλά όπως φαίνεται ετοιμάζεται να ξεκινήσει ως βασικός. Ο Πέδρο Μαρτίνς στη χθεσινή δοκιμή τού προσέφερε τον… χώρο ευθύνης του Κώστα Φορτούνη. Τον ρόλο δηλαδή πίσω από τον επιθετικό, και ο Τουρέ ως μπάντα που παίζει τα πάντα ανταποκρίθηκε μια χαρά. Με βάση λοιπόν όσα έγιναν χθες ως «πρόβα» στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, ο 35χρονος θα είναι απόψε στην εντεκάδα. Σε ένα σχήμα που χαρακτηρίζεται από τα νέα πρόσωπα και την αίσθηση της «ευκαιρίας» σε μια περίοδο που προφανώς ο πορτογάλος τεχνικός θέλει να προσθέσει πρόσωπα στην εξίσωση του rotation.

Με την ευκαιρία, ένα σύντομο flash back: Τελευταία φορά που αγωνίστηκε ο Γιάγια Τουρέ στο Κύπελλο Ελλάδας ήταν στις 10 Μαΐου 2006. Στον τελικό του Παγκρήτιου όπου ο Ολυμπιακός παρέσυρε την ΑΕΚ (3-0) ολοκληρώνοντας μια χρονιά νταμπλ. Τέσσερις ημέρες αργότερα αποχαιρέτησε φορώντας τα ερυθρόλευκα το Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο ματς με τον Ιωνικό (0-0), που έμελλε να ολοκληρώσει την πρώτη θητεία του στην Ελλάδα. Από τότε έχουν περάσει ακριβώς 4.519 ημέρες! Δώδεκα χρόνια, τέσσερις μήνες και δώδεκα ημέρες. Μια ολόκληρη… ποδοσφαιρική ζωή, στην οποία ο Ιβοριανός κίνησε για την κορυφή του κόσμου και την κατέκτησε με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Σίτι.

Βλέπει… ΑΕΚ

Ολο αυτό το διάστημα από την υπογραφή του 35χρονου στον Ολυμπιακό μέχρι χθες, οι ώρες που πέρασε στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη έμοιαζαν αμέτρητες με καθημερινές διπλές προπονήσεις και ένα ειδικό εντατικό πρόγραμμα που τον έφερε στο επίπεδο των συμπαικτών του. Ρισκάροντας μια πρόβλεψη: Την επόμενη Κυριακή 7 Οκτωβρίου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Γιάγια Τουρέ θα είναι ετοιμοπόλεμος για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ.

Ξαναλέμε όμως ότι το βράδυ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν θα είναι μόνο ο 35χρονος άσος νέο πρόσωπο στις επιλογές του προπονητή. Στην ίδια εντεκάδα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά φέτος ακόμη δύο μεταγραφικά αποκτήματα, που δεν είχαν πάρει χρόνο συμμετοχής, αλλά και μπόλικους από τους ποδοσφαιριστές που επί της ουσίας έχουμε να τους δούμε από την περίοδο των φιλικών αγώνων της προετοιμασίας. Η δοκιμή χθες είχε και Γκιγέρμε και Ναουέλ και άλλους πολλούς, που ο καθένας ξεχωριστά θα μπορούσε να αποτελέσει μια αυτοτελή ιστορία ενόψει του αποψινού παιχνιδιού. Μια απορία άφησε ο 48χρονος τεχνικός. Για τη θέση του τερματοφύλακα. Για το αν θα ξεκινήσει ο Ζοσέ Σα ή ο Λευτέρης Χουτεσιώτης. Στα υπόλοιπα μπορεί κάποιος να πει πως τα άνοιξε τα χαρτιά του.

«Αλλη» ομάδα

Κατά τα άλλα λοιπόν: Μασούρας και Κούτρης στις δύο θέσεις των πλάγιων μπακ. Μιράντα και Σισέ στις θέσεις των στόπερ. Γκιγέρμε και Ανδρούτσος στους ρόλους των δύο κεντρικών χαφ. Ναουέλ και Βρουσάι στα άκρα της επίθεσης με τον Γιάγια Τουρέ ανάμεσά τους. Και ο Μάνος στην κορυφή της επίθεσης. Τη 18άδα συμπληρώνουν οι: Νικολάου, Νάτχο, Πάρντο, Χασάν και δύο νεαροί από τα τμήματα υποδομής. Ο Φέκκας και ο Ξενιτίδης. Ποιοι έμειναν εκτός; Ουσιαστικά όλοι οι βασικοί: Γιαννιώτης, Ομάρ, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Χριστοδουλόπουλος, Φετφατζίδης, Φορτούνης, Ποντένσε και Γκερέρο. Μια δωδεκάδα που προφανώς και σήμερα θα είναι στον Ρέντη το πρωί για να συνεχίσει την προετοιμασία της ενόψει του μεγάλου ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ. Εκτός έμεινε και ο Βασίλης Τοροσίδης, αλλά για λόγους ιατρικούς, μιας και αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Πανέτοιμος και όχι για… μισάωρο

Πλέον ήρθε η ώρα για τον αγωνιστικό ρυθμό. Αν δεν ήταν η χθεσινή δοκιμή, θα λέγαμε πως ο Τουρέ απόψε θα παίξει περίπου ένα μισάωρο. Η εικόνα της προπόνησης όμως άλλα έδειξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό τιμ των Πειραιωτών υπολογίζει πως αυτό το «στοίχημα» του αγωνιστικού ρυθμού δεν θα κρατήσει πολύ.