Πολλές ήταν οι διμερείς επαφές που έβγαλαν ειδήσεις στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μια χειραψία όμως συζητήθηκε ιδιαίτερα. Ηταν εκείνη ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η χειραψία έγινε κατά την άφιξη του Ερντογάν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Οι δύο πρόεδροι δεν συζήτησαν κάτι. Λίγο αργότερα όμως ξεκίνησε η συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Τσαβούσογλου, Κοτζιά και Χαντ.
Παρ’ όλα αυτά η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνη που συγκέντρωσε επάνω της τα περισσότερα φώτα. Δεν ήταν μόνο τα γέλια στα οποία ξέσπασαν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας όταν ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε από το βήμα ότι η κυβέρνησή του «πέτυχε τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ». Ηταν ότι, παρά την έντονη δυσφορία του αρχικά, ο Τραμπ προσπάθησε χθες να πείσει ότι ήθελε να προκαλέσει τα γέλια των παρευρισκομένων. Και ήταν – ακόμα πιο σοβαρά – όταν χθες το απόγευμα, την ώρα που προήδρευε στη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι προσπαθεί να αναμειχθεί στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου, επειδή το Πεκίνο δεν θέλει να τα πάει καλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λόγω της στάσης του για το εμπόριο. Ο Τραμπ εξαπέλυσε αυτή την κατηγορία χωρίς καμία απόδειξη, παρότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούσε το ζήτημα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. «Δεν θέλουν να κερδίσουμε επειδή είμαι ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία που προκάλεσε την Κίνα στο εμπόριο και κερδίζουμε στον τομέα αυτόν και σε κάθε άλλον» ανέφερε.
Ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να επαναλάβει την ατζέντα του, να μιλήσει δηλαδή για το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη χρήση χημικών στη Συρία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει λίγο νωρίτερα τον αμερικανό ομόλογό του, που έδειξε να ανησυχεί για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, να επιτρέψει στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, ούτως ώστε να μειωθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές. «Θα ήταν καλό για την τιμή του πετρελαίου να μπορεί το Ιράν να το πουλάει! Είναι καλό για την ειρήνη, είναι καλό για την τιμή του πετρελαίου» είπε ο Μακρόν. Οι κυρώσεις που έχει ήδη προαναγγείλει η Ουάσιγκτον εις βάρος του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου.
Οπως έγινε γνωστό, η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν έχουν καταλήξει σε κοινό σχέδιο για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Οπως εξήγησε η υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, το σχέδιο θα διευκολύνει πληρωμές για τις ιρανικές εξαγωγές – συμπεριλαμβανομενου του πετρελαίου – και εισαγωγές, εφόσον οι εταιρείες λειτουργούν νόμιμα βάσει των νόμων της ΕΕ. Γνωρίζοντας αυτή την εξέλιξη ο Τραμπ, μιλώντας χθες, προειδοποίησε ότι οι χώρες αλλά και οι εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος του Ιράν θα υποστούν «βαριές συνέπειες».
Υπάρχουν όμως και ηγέτες που ασχολούνται με άλλα θέματα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερίζα Μέι και ο Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκαν χθες ότι όλα τα κορίτσια έως το 2030 θα είναι σε θέση να πάνε σχολείο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στην Αφρική, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στη σχολική τους φοίτηση. Σήμερα, 130 εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.