Μπορεί το ζήτημα του Brexit να κυριάρχησε στο τετραήμερο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε χθες στο Λίβερπουλ, στην καταληκτική ομιλία του Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο δεν είχε και τόσο κεντρική θέση. Ο ηγέτης των Εργατικών δεν μπόρεσε καν να πείσει τον εαυτό του να θίξει το δεύτερο δημοψήφισμα που περιλαμβάνεται πλέον στην επίσημη πολιτική του κόμματος. Επανέλαβε βέβαια πως οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν σχεδόν σίγουρα οποιαδήποτε συμφωνία εξασφαλίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ, ενώ είναι αντίθετοι σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία∙ αντ’ αυτού θα πιέσουν για πρόωρες εκλογές. Αν όμως δεν το καταφέρουν, «όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι». Ακόμα και αυτές τις λέξεις, σχολίαζε λίγο αργότερα στην «Guardian» η Γκάμπι Χίνσλιφ, ο Κόρμπιν «τις πρόφερε σαν να μην ήθελε πραγματικά να τις πει». «Το υποσυνείδητο μήνυμα», προσυπέγραψε στην ίδια εφημερίδα η Σόνια Σόντα, «δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο: το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να κάνει σύντομα καμία ενεργή καμπάνια για δεύτερο δημοψήφισμα». «Είναι πλέον αρκετά σαφές» επεσήμανε ένας άλλος αρθρογράφος της (αριστερής) εφημερίδας, ο Μάθιου Ντ’ Άνκονα, «πως ο Κόρμπιν θέλει έξοδο από την ΕΕ ώστε να μπορέσει να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό σε μια χώρα».
Απόλυτα σαφές είναι πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν βλέπει ήδη τον εαυτό του στη θέση της Τερίζα Μέι – την οποία κατηγόρησε για «κοινωνικό βανδαλισμό» και ανικανότητα σε ό,τι αφορά το Brexit. «Ας γνωρίζει κάθε περιφέρεια, κάθε κοινότητα, πως οι Εργατικοί είναι έτοιμοι» δήλωσε ενώπιον των χιλιάδων συνέδρων. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τον κοινωνικό βανδαλισμό της» διεκήρυξε καταγγέλλοντας «οκτώ χρόνια καταστροφικής λιτότητας. Για αυτό είναι που προτείνουν οι Εργατικοί ένα ριζοσπαστικό σχέδιο ανοικοδόμησης και μετασχηματισμού της Βρετανίας» πρόσθεσε παρουσιάζοντας ένα οικονομικό πρόγραμμα άκρα αριστερό: εθνικοποιήσεις ιδιαίτερα στους τομείς των σιδηροδρόμων και της ύδρευσης, εκχώρηση από τις επιχειρήσεις μέρους του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους, μια «πράσινη επανάσταση» με μαζικές επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε να μειωθούν οι καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% έως το 2030 και στο μηδέν έως το 2050, που θα δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας, δωρεάν υπηρεσίες παιδικής μέριμνας, καθώς και «το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών του τελευταίου μισού αιώνα». «Το πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά, το πώς θα τα χρηματοδοτήσει και θα θριαμβεύσει εκεί όπου άλλοι απέτυχαν δεν το εξήγησε», σημείωσε ο Μάθιου Ντ’ Ανκονα. «Αλλά αυτή είναι η ουσία του λαϊκισμού: η υπόσχεση εύκολων λύσεων σε περίπλοκα προβλήματα. Αυτή η συνταγή έβαλε και τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Η ομιλία του διακοπτόταν συχνά από την ιαχή «Ωωω, Τζέρεμι Κόρμπιν». Και επειδή έχουν και οι μουσικές επιλογές τη σημειολογία τους, ο ηγέτης των Εργατικών προσήλθε στο βήμα υπό τους ήχους του τραγουδιού «All Together Now» («Ολοι Μαζί Τώρα») και αποχώρησε υπό τους ήχους του τραγουδιού «Children of the Revolution» («Παιδιά της Επανάστασης»). Για την Γκάμπι Χίνσλιφ, ήταν μια «πανούργα εμφάνιση με μια τρύπα στο σχήμα του Brexit στη μέση».
«Επειτα από πέντε ημέρες αντικρουόμενων δηλώσεων από σκιώδεις υπουργούς», επεσήμανε, «δεν γίναμε πιο σοφοί όσον αφορά τη λύση που προτιμούν οι Εργατικοί. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε πως ακριβώς αυτό θέλει ο Κόρμπιν: να προσφέρει έναν άγραφο πίνακα, πάνω στο οποίο μπορούν να προβάλουν ό,τι θέλουν να πιστέψουν και οι υπέρμαχοι του Brexit και οι υπέρμαχοι του Remain. Αν ο στόχος του ήταν να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του που δυσφορούν με τη θέση του για το Brexit θυμίζοντάς τους όλα όσα τους αρέσουν στον κορμπινισμό, στο συνέδριο το πέτυχε. Να δούμε πώς θα τα πάει τις θυελλώδεις εβδομάδες που έρχονται».