Σε συμφωνία για να τεθεί στόχος στον προϋπολογισμό του 2019 για έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατέληξε αργά χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση έπειτα από σκληρή κόντρα και μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού με τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις αγορές για το πώς θα  υποδεχθούν τη συμφωνία. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η αντίδραση της Κομισιόν στον νέο στόχο για το έλλειμμα, δεδομένων των μέχρι τώρα συστάσεων των Βρυξελλών στη Ρώμη για περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους.
Η σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και του πιο μετριοπαθούς υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος φέρεται ότι απείλησε ακόμη και με παραίτηση – αν και το γραφείο του αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι θέλησε να στηρίξει την προσπάθεια του Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 έλλειμμα 2,4%, ενώ ο Τρία προσπάθησε να κρατήσει το ποσοστό αυτό κάτω από το 2%, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg.
Η κόντρα αυτή πριν από τη συμφωνία είχε προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,7 δολάρια και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δέχονται πιέσεις. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 2,91%. Οι αγορές ανησυχούν από τον Ιούνιο ήδη, όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, ότι η Ρώμη θα αυξήσει το έλλειμμα της χώρας με περισσότερες δαπάνες για τους πολίτες. Το χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας, καθώς διαμορφώνεται σε 131%.
Το χθεσινό κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης της Ιταλίας ήταν ενδεικτικό από διαρροές που έκαναν σε μέσα ενημέρωσης πηγές του συνασπισμού.
Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού ανέφεραν ότι ο Τρία θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν δεν στήριζε το σχέδιο για τις δαπάνες. Οι πιέσεις ήταν μεγάλες καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ήθελε τον Τρία να δεχθεί αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ώστε να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις στους φόρους και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Οι δηλώσεις ανώνυμης πηγής του κυβερνητικού εταίρου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στο Reuters ήταν ενδεικτικές που κλίματος που επικράτησε. «Εξελίσσεται μάχη ανάμεσα σε εμάς και του Τρία. Ο Τρία εμμένει στον στόχο ελλείμματος 1,6% (του ΑΕΠ) και έχει απειλήσει να παραιτηθεί. Του είπαμε ότι μπορεί να φύγει», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σύμφωνα για τη γραμμή τους.