Πώς αντιμετωπίζεις έναν πολιτικό αντίπαλο που διατείνεται ότι μόνος αυτός κατέχει το προνόμιο του «ηθικού πλεονεκτήματος»; Η απάντηση που οι γαλάζιοι έχουν δώσει σε αυτό το ερώτημα είναι γυρνώντας από την ανάποδη το επιχείρημά του. Καταδεικνύοντας, δηλαδή, όσα «ανήθικα» φρονούν ότι έχει κάνει. Γύρω από αυτό το σκεπτικό ήταν δομημένη σχεδόν ολόκληρη η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους τομεάρχες του κόμματός του, στην Πειραιώς. Κι αν έπρεπε αυτό να συνοψιστεί σε μία φράση, εκείνη θα ήταν η προεδρική επισήμανση πως «είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. ευρώ και να φτιάχνεις τον χειρότερο καταυλισμό – περί καταυλισμού πρόκειται – στον κόσμο». Μιλούσε για τη Μόρια, μιας και όσα συνέβησαν και συμβαίνουν εκεί πρόκειται να απασχολήσουν τη ΝΔ, όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, αλλά κι έπειτα, στην κυβερνητική εποχή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την πραγματικότητα της Μόριας «άθλια και ντροπιαστική» και προανήγγειλε ότι η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση θα διερευνήσει σε βάθος τη διαχείριση των κονδυλίων του Προσφυγικού. «Μέχρι το τελευταίο ευρώ». Οπως το έθεσε επί λέξει: «Η κυβέρνηση έχει, ήδη, τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης. Και λόγω της ανικανότητας και του κυνισμού μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης, η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς για τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο. Kαι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, καλούνται τώρα να απαντήσουν πώς διαχειρίστηκαν κονδύλια τα οποία φτάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ». Η αναφορά δε ότι «ο κ. Τσίπρας μοιάζει πολύ με τον κάθε κ. Ορμπαν», που αναφερόταν και στο Προσφυγικό, έδειχνε πληρωμένη απάντηση στην προσπάθεια του Μαξίμου να ταυτίσει το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ με την πολιτική του ούγγρου πρωθυπουργού. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι «θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι που πάει να σκεπάσει τόσο τη Μόρια όσο και το Μάτι».

Οταν ο Μητσοτάκης αναφερόταν σε σκοτάδι δεν εννοούσε μόνο τη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «αλλά και πώς αυτοί που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, “λιάζονταν”, στη συνέχεια “εξαφανίζονταν”, κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο». Εξού και περιέγραψε σε αδρές γραμμές και τη μεταναστευτική πολιτική που θα υιοθετήσει το κόμμα του. Σε αυτήν προτεραιότητα θα είναι η φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων. Παράλληλα, τόνισε πως η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί. «Και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν γρήγορα να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ενώ πρόσθεσε ότι όσοι παραμένουν στην Ελλάδα για όσο εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει «θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας».

ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος, της – για να το πούμε με δικά της λόγια – «ανάδειξης του ηθικού μειονεκτήματος», εμφανίστηκε χθες και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έπειτα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των Γιατρών χωρίς Σύνορα δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται και η Ακροδεξιά ενισχύεται. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους ευρωπαϊκούς πόρους». Και συμπλήρωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής ζητεί «αποσυμφόρηση των νησιών τώρα». Μητσοτάκης και Γεννηματά, λοιπόν, συμφωνούν και σε κάτι ακόμη. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κρίνουν ως επιτακτική την ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.