Κανονικό σαμποτάζ υφίσταται σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής στην Ευρώπη, προφανώς εξαιτίας της άρνησής του να συναινέσει στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει γι’ αυτό που συνέβη την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, κατά την εκεί ομιλία της προέδρου Φώφης του Κινήματος προς τους ευρωβουλευτές της Ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών. Από τους 189 ευρωβουλευτές, πληροφορήθηκα εγκύρως, μόλις 11 παρακολούθησαν την ομιλία. Αν αφαιρέσει δε κανείς και τους 2 ευρωβουλευτές Καϊλή και Ανδρουλάκη, στην πραγματικότητα μόνο 9 ευρωβουλευτές παρακολούθησαν την ομιλία της.

Οποιος δε, μου πει ότι αυτό είναι τυχαίο, ειλικρινά θα βιαιοπραγήσω. Μόνο τυχαίο δεν ήταν. Και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να το αντιμετωπίσει η πρόεδρος Φώφη (εννοώ το σαμποτάζ, τα υπόλοιπα, πάει, έγιναν)…

Τι να κάνει; Ξέρω, εγώ. Να γίνει πιο σκληρή μαζί τους. Ετσι μαλακά που τους αντιμετωπίζει, οι τύποι κάνουν ό,τι θέλουν. Αφού επιδίωξή τους είναι να μείνει χωρίς κόμμα, δεν το βλέπει;

Να αρπάξουν όλοι από λίγο

Εχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μου να το φωνάζω, σε κάθε ευκαιρία, ότι αν δεν συνέλθει γρήγορα ο χώρος κινδυνεύει να συνθλιβεί από τα δυο κόμματα εξουσίας, που θα αναμετρηθούν στις εκλογές μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης. Δεν βλέπω όμως να συμμερίζεται κανείς τις επισημάνσεις μου. Και πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο ο Τσίπρας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκρατήσει τους πρώην πασόκους ψηφοφόρους του, που τον εγκαταλείπουν. Είναι και ο Μητσοτάκης που απλώνει χέρι προς αυτή τη δεξαμενή. Χθες μίλησε στους τομεάρχες της ΝουΔού και είπε τα ακόλουθα (αποκαλυπτικά) :

«Απευθυνόμαστε στους απογοητευμένους πολίτες και στους νέους. Μιλάμε και θα μιλήσουμε ακόμη πιο έντονα με προδομένους πολίτες που έπεσαν θύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ζητάμε να μας εμπιστευθούν γιατί έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα κάνουμε τη χώρα καλύτερη».

Γιατί το κάνει; Διότι προφανώς διαπιστώνει την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να επαναπατρίσει τους πρώην πασόκους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και σου λέει, πάμε, εδώ έχει ψωμί…

Για ένα κόμμα «τσιπρικό»

Και εν τω μεταξύ προχωρούν οι συζητήσεις για την πιθανή δημιουργία ενός «τσιπρικού» κόμματος το οποίο θα επιχειρήσει να καλύψει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και μέρους της ανανεωτικής Αριστεράς. Χθες το απόγευμα στο Τιτάνια μαζεύτηκαν να συζητήσουν οι λεγόμενοι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι προκειμένου να υπάρξει ώσμωση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Αναφέρω τον τίτλο της συζήτησης για να έχουμε μια εικόνα: «Κοινωνικές συμμαχίες και ο ρόλος των κινημάτων στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Δρίτσας και η Ρένα Δούρου, αλλά και ο θεωρητικός του ανδρεοπαπανδρεϊσμού Μενέλαος Γκίβαλος, ο οποίος έχει βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και το παλεύει το πράγμα της προσκόλλησης των υγιών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ με εκείνο το μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που μοιάζει όμορο με την Κεντροαριστερά. Πίσω φυσικά από όλα αυτά είναι ό,τι προανέφερα – η δημιουργία ενός κόμματος που να ταυτίζεται με τα χαρακτηριστικά του Τσίπρα, θέμα για το οποίο εγκαίρως είχα ενημερώσει…

Η ντροπή της Folli Follie

Διερωτώμαι, πραγματικά το λέω, αν υπάρχει κυβέρνηση η οποία μεριμνά, σκέπτεται και προστατεύει τους πολίτες της, έναντι των πάσης φύσεως απατεώνων και λαμογιών που λυμαίνονται το τραπεζικό σύστημα, τους μικροεπενδυτές, το ίδιο το Δημόσιο.

Η απορία μου έχει να κάνει με τις πραγματικά απίστευτες αποκαλύψεις για την εταιρεία Foll Follie. Η έρευνα που έκανε μια ανεξάρτητη υπηρεσία, αποκάλυψε τέρατα και σημεία. Και αντί η πολιτεία να παρέμβει άμεσα, να πιάσει από το αφτί τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και να τους ζητήσει να αποκαλύψουν τι έκαναν τόσα χρήματα, και πώς είναι δυνατόν να κοροϊδεύουν ασύστολα κράτος και επενδυτές, τι παρατηρείται; Μια απίθανη βραδύτητα. Μια νωχελικότητα. Μια άρνηση, επί της ουσίας, να διερευνηθεί το σκάνδαλο.

Η Αθήνα βοά ότι αυτή η χαριστική στάση οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έκαναν την κίνηση-ματ: προσέλαβαν ως δικηγόρο πολύ απλά τη «σωστή» δικηγόρο.

Μπορεί και να είναι έτσι. Αλλά δεν είναι ντροπή για το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού που διαθέτει η πολιτεία; Είναι, αποφαίνομαι!

Και η πολιτεία, τι περιμένει για να κάνει αυτό που περιμένουν όσοι φουκαράδες έπεσαν στην παγίδα και επένδυσαν στην εταιρεία, πιστεύοντας ότι οι μαϊμού ισολογισμοί που δημοσίευε ήταν αληθινοί, και τώρα κλαίνε τα λεφτά τους;

Εως πότε, ρωτάω τώρα εγώ, θα συνεχίζεται αυτή η προκλητική συμπεριφορά;

Τα μεγαλεία του BBCyriza

Από επιτυχίες σε επιτυχίες πορεύεται η κρατική τηλεόραση, διαπιστώνω. Και όλες αποκλειστικές. Προσέξτε παρακαλώ αποκλειστικότητες το BBCyriza: Τετάρτη βράδυ αποκλειστική συνέντευξη υπουργού Παππά με κύκλωμα (πόσο κόστισε άραγε;) από τη Νέα Υόρκη για να μας εξηγήσει τον… συνωστισμό αμερικανών επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πέμπτη μεσημέρι μία ακόμη αποκλειστική συνέντευξη Τζανακόπουλου, στο στούντιο παρακαλώ, για να τον ακούσουμε λάβρο να ξιφουλκεί κατά της Ακροδεξιάς. Πέμπτη βράδυ νέα αποκλειστικότητα. Συνέντευξη υπουργού Εσωτερικών Χαρίτση στο στούντιο και αυτός να «ανακρίνεται» από δύο δημοσιογράφους και τον παρουσιαστή.

Μεγαλείο, λέμε!

Παραιτείται μεν, αλλά…

Αχάριστος κόσμος. Αναφέρθηκα χθες στο δίκην ξηλωμένου πουλόβερ κόμμα Καμμένου, και μεταξύ άλλων αποκάλυψα ότι πλην του γραμματέα Δρόσου υπάρχει και δεύτερη παραίτηση, αυτή ενός κυρίου Κ. Κίγκα από τη θέση του γραμματέα οργανωτικού και περιφερειακών οργανώσεων. Μίλησα με ανθρώπους στο κόμμα επ’ αυτού, πριν γράψω. Μάλιστα για τον συγκεκριμένο, στον οποίο χάρισα μέσω αυτής της αναφοράς και τα λεγόμενα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν, έγραψα:

«Ο άγνωστός μου κύριος Κίγκας είναι, μου είπαν, εξ εκείνων που θεωρούν ότι η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί καταστροφικά για το κόμμα (της χαράς) και θέλησε διά της παραιτήσεώς του να διαχωρίσει τη θέση του».

Χθες έλαβα απανταχούσα Κίγκα, στην οποία ο επιστολογράφος μου, γράφει τα ακόλουθα μεταξύ άλλων: «Σας γνωρίζω ότι ο σχολιασμός σας είναι αβάσιμος, ανακριβής και ψευδής και προσβάλλει την προσωπικότητά μου σε συνδυασμό με την ιδιότητά μου ως μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Ψάχτηκα να καταλάβω τι είναι αυτό που είναι αβάσιμο, ανακριβές, ψευδές κ.λπ. Δεν το βασάνισα πολύ, διότι ο επιστολογράφος μου είχε την «έμπνευση» να μου αποστείλει την επιστολή της παραίτησής του. Και τι διαπιστώνω; Οτι αποφεύγει επιδεικτικά να την απευθύνει στον Καμμένο πρόεδρο του κόμματος. Την απέστειλε στον αντιπρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη και στον επίσης παραιτηθέντα Ευθύμιο Δρόσο, που επίσης μόλις είχε παραιτηθεί! Στην επιστολή του δε προς αυτούς τους δύο αναφέρει ότι «προσωπικοί λόγοι τον αναγκάζουν να παραιτηθεί».

Τον πρόεδρο δεν τον συμπεριέλαβε στους παραλήπτες της επιστολής. Τόσο «προσωπικοί» είναι οι λόγοι της παραίτησης.

Αχάριστος κόσμος (δις)…

Ο Γιάννος δηλώνει «παρών»

Ο Γιάννος (Παπαντωνίου) είναι εδώ, και δηλώνει «παρών». Κόντρα στις κατηγορίες για εκατομμύρια δολάρια σε ελβετικές τράπεζες, μίζες, ξεπλύματα κ.λπ. κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα – γράφει οικονομικά βιβλία. Τελευταίο του πόνημα, βιβλίο με τίτλο «Αντιμέτωποι με το Μέλλον: Προκλήσεις και Διλήμματα για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο «αναλύει την πορεία της χώρας στο πλαίσιο των ελληνικών και διεθνών εξελίξεων μετά την εκδήλωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κραχ και της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Αναδεικνύει τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας, καθώς και των δανειστών για τις καταστροφικές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση, την προσεχή Τετάρτη στο ΕΒΕΑ, στις 6 το απόγευμα, και θα μιλήσουν γι’ αυτό η Μιράντα Ξαφά και οι Θ. Βερέμης και Οδ. Κυριακόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ένας δικός μας, ο Ριχάρδος Σωμερίτης, και… όσοι πιστοί του Γιάννου, προσέλθετε…