«Θα πλημμυρίσουμε;». Αυτές οι δύο λέξεις θα «στοιχειώνουν» από εδώ και πέρα τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής αλλά και της Μάνδρας – όπου το φάντασμα των πλημμυρών εξακολουθεί να πλανάται. Και η αγωνία τους χτυπάει κόκκινο αφού αύριο, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έντονες βροχοπτώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές εάν ο μεσογειακός κυκλώνας έχει την πορεία που έως τώρα προβλέπεται, δηλαδή από το Νότιο Ιόνιο προς το Αιγαίο.
Ο κίνδυνος, τα χώματα και οι λάσπες να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, είναι πλέον ορατός! Ετσι, γίνεται πια ξεκάθαρο – προς όλες τις πλευρές – πως οι αλλαγές του καιρού, που με την κλιματική αλλαγή θα είναι όλο και πιο έντονες και απρόβλεπτες, δεν μπορούν να περιμένουν πίσω από τη γραφειοκρατία.
Κλαδοδέματα και κλαδοφράγματα δεν έχουν στηθεί ακόμη, ούτε στην Κινέτα (που κινδυνεύει περισσότερο λόγω του μεγάλου αριθμού των ρεμάτων) αλλά ούτε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, στην Κινέτα έχει καθαριστεί το ρέμα της Πίκας και υπολείπονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βουνό. Την ίδια ώρα, στο Μάτι και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές, μέλη επιτροπών κατοίκων έχουν προτείνει, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, την τοποθέτηση «συρματοκιβωτίων». Μάλιστα, όπως λένε, στην περιοχή υπάρχουν και σακιά με άμμο σε περίπτωση που χρειαστεί η τοποθέτησή τους για να μην μπουν τα νερά στα σπίτια.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στα ρέματα πάνω από τη Μαραθώνος προκειμένου να λειτουργήσουν ως φράγματα.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, σε αυτή τη φάση, έχουν εγκριθεί οι μελέτες για τα έργα (τα οποία ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει). Τα έργα θα γίνουν σε τρεις φάσεις: η πρώτη φάση συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ προβλέπει την τοποθέτηση κλαδοδεμάτων και κλαδοφραγμάτων.
Οπως επισημαίνουν, επειδή το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό, αναμένεται να γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η δεύτερη φάση αφορά τη φύτευση δέντρων και φυτών, ύψους 1.250.000 ευρώ. Αυτό θα γίνει από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2019. Και η τρίτη φάση, ύψους 500.000 ευρώ, προβλέπει την τοποθέτηση αντιπλημμυρικών πλεγμάτων / συρματοκιβωτίων (σαραζανέτι) στις κοίτες των ρεμάτων. Σε ό,τι αφορά την Κινέτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες επειδή δόθηκε όλο το βάρος στην Ανατολική Αττική εξαιτίας της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Στην Κινέτα, σύμφωνα με τον αγρονόμο – τοπογράφο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ερευνητική ομάδα Γεωμυθική) Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, το πρόβλημα είναι κυρίως στα ορεινά. «Δεν έχουν κάνει και πολλά πράγματα, αν όχι τίποτα, πέρα από τον κλασικό πλέον καταστροφικό για το ρέμα καθαρισμό με μπουλντόζες» λέει. «Τα νερά σε επόμενη μπόρα θα κατεβούν ορμητικά αφού τίποτα δεν θα τα συγκρατήσει».
Γιατί; Επειδή, όπως εξηγεί, με τον τρόπο αυτόν λειαίνεται η επιφάνεια του ρέματος και αυξάνεται η ταχύτητα του νερού. «Τα έργα ορεινής υδρονομίας – με κορμοδέματα και άλλες ενδεδειγμένες λύσεις – παραμένουν στα βιβλία της θεωρίας και αποτελούν απάτητα εδάφη για τους ιθύνοντες». Στο Μάτι, σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό έργο, ούτε στα ορεινά ούτε στα πεδινά. «Μάλιστα, εκεί, πέρα από τα καμένα δέντρα, κόβονται και αρκετά υγιή» συμπληρώνει.
«Τα κομμένα πάλι τα απομακρύνουν, αντί να φτιάξουν επί τόπου τα απαραίτητα κορμοδέματα που θα συγκρατούν τα χώματα, που με τη σειρά τους θα συγκρατήσουν τα νερά. Παράλληλα, βλέπουμε συχνά μπουλντόζες στην περιοχή να πετάνε μπάζα και σκουπίδια κοντά στα ρέματα, με ύπαρξη ακόμη και επικίνδυνων υλικών (αμίαντος), τα οποία θα καταλήξουν στα ήδη πειραγμένα ρέματα και εν τέλει στην παραλία με καταστροφικές και πάλι συνέπειες».
ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ. Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του αντιπλημμυρικού έργου Αγίας Αικατερίνης – Σούρες. Οπως λέει, ήδη πέντε συνεργεία εκτελούν εργασίες σε ισάριθμα σημεία. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες. Επιπλέον, όπως τονίζει, μέσα στις επόμενες μέρες προβλέπεται η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση (διαπλάτυνση) της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών. Η εκτίμηση είναι ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε δεκαέξι μήνες. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η περιοχή, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, δεν θα είναι «θωρακισμένη» απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, «θα πρέπει όλοι να είναι σε επιφυλακή».
ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ. Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος υποστηρίζει πως «το έργο που υλοποιείται στη Μάνδρα δεν θα λύσει το πρόβλημα». Οπως ισχυρίζεται, «είναι παλιάς κοπής, δηλαδή πάνω στη λογική της τσιμεντοποίησης και υπογειοποίησης των ρεμάτων, λογική που οδήγησε στο να μην τα υπολογίζουμε ούτε σαν οικοσυστήματα αλλά ούτε σαν δυναμικές αστικές και περιαστικές οντότητες που έχουν ορισμένο χώρο και συγκεκριμένη δράση – λειτουργία».
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα η απαλλαγή αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που εκδόθηκε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2018 και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό. Την ίδια ώρα, απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη και τέλος ακίνητης περιουσίας οι πληγέντες στο Μάτι.