Συγκλονίζει η μαρτυρία του ανθρώπου που προσπάθησε να σταματήσει τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο κέντρο της Αθήνας. Ο άνδρας με τα μακριά μαλλιά και το λευκό πουκάμισο που διακρίνεται στο βίντεο να προσπαθεί να σταματήσει τον κοσμηματοπώλη και τον συγκατηγορούμενό του ενώ χτυπούσαν τον 33χρονο μίλησε χθες για το περιστατικό.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα newpost.gr περιέγραψε πως κανείς από όσους έβλεπαν την αγριότητα να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους δεν αντέδρασε. «Οταν μπήκα εγώ, ακούστηκε μια κυρία από πίσω να φωνάζει “έχει δίκιο το παιδί, σταματήστε, έλεος, τι είναι αυτά που κάνετε”» είπε. Μάλιστα παραδέχεται πως και ο ίδιος φοβήθηκε να μπει ανάμεσα «σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε κατάσταση παροξυσμού, δεν καταλαβαίνουν Χριστό και τον λιώνουνε τον άλλον».

 «Η φάση που είναι το παλικάρι πεσμένο κάτω και τρώει τα σουτ, τα σουτ ήταν απίστευτα. Δηλαδή οι κλωτσιές που έτρωγε στο κεφάλι, δεν ξέρω, και να μην πέθανε από αυτό, να πέθανε από κάτι άλλο, τα χτυπήματα ήταν δολοφονικά. Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από μια κλωτσιά και μόνο» είπε. «Το κεφάλι του κοπάναγε επάνω σε ό,τι είχε απομείνει από το σπασμένο τζάμι. Και η φάση που φαίνεται στο βίντεο, που βάζει την κλωτσιά ο ιδιοκτήτης και του χώνει μία και του καρφώνει το κεφάλι κάτω, το κεφάλι δεν του το κάρφωσε πάνω στο πεζοδρόμιο. Του το κάρφωσε πάνω στα σπασμένα γυαλιά. Οπως έφαγε την κλωτσιά, από τη μία ήταν το πόδι του ιδιοκτήτη και από την άλλη τον έχει καρφώσει πάνω στα γυαλιά. Μιλάμε για αίμα πολύ, πάρα πολύ αίμα, από τα κοψίματα».

Η μαρτυρία αυτή, όπως και σημαντικές άλλες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση και να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Στο πλαίσιο της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, ο ανακριτής ενώπιον του οποίου απολογείται σήμερα ο δεύτερος κατηγορούμενος θα φροντίσει να καλύψει όλα τα κενά και τις ελλείψεις της προανακριτικής δικογραφίας. Ελλείψεις που, όπως έχει καταγγελθεί και από την πλευρά της οικογένειας του θύματος μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Αννυς Παπαρούσου, αφορούν κυρίως  μαρτυρικές καταθέσεις και οπτικοακουστικό υλικό.

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ. Στο μεταξύ, τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης έχει προκαλέσει βίντεο που κυκλοφόρησε χθες και δείχνει αστυνομικούς να κλωτσούν και να σέρνουν στο έδαφος τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ εκείνος βρίσκεται αναίσθητος στον δρόμο. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν λίγο προτού ο Κωστόπουλος αφήσει την τελευταία του πνοή προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη. «Πρόκειται για πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα» δήλωσε η υπουργός. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να αξιολογηθεί η αντίδραση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟΣ. Ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν εξέδωσε και το ΚΕΘΕΑ επισημαίνοντας ότι «ο αποτρόπαιος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα κρουσμάτων βίας στους δρόμους της Αθήνας, τα περισσότερα από τα οποία δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας, γιατί αφορούν τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, άστεγους, εξαρτημένους, εργαζομένους του σεξ, πρόσφυγες, μετανάστες. (…)Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν αρνητικό δείκτη για το επίπεδο ανθρωπιάς και συνοχής της κοινωνίας μας, όπου η διαφορετικότητα εύκολα στοχοποιείται ως πηγή του κακού και τα πιο ευάλωτα θύματα της κρίσης προβάλλονται ως αιτίες της». Σημειώνεται ότι χθες το πρωί ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε φθορές σε καταστήματα της οδού Γλάδστωνος.