Οι καύσωνες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο έφεραν ξανά την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου. Αν και ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο υπόλοιπος κόσμος είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να περιορίσουμε την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου.
Τον προηγούμενο μήνα ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε έκθεση με την οποία προειδοποιούν ότι ο πλανήτης μπορεί να γίνει ένα μη κατοικήσιμο «θερμοκήπιο». Η Γη έχει ήδη σημειώσει τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες από την Εποχή των Παγετώνων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ακραία φαινόμενα που ζούμε σήμερα δεν είναι τίποτα σε σχέση με το τι θα συμβεί αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανεβεί 2°C  πάνω από τα προβιοµηχανικά επίπεδα.
Τέτοιες προειδοποιήσεις οδηγούν μόνο στην απελπισία. Πολλές εκθέσεις καταλήγουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε τους στόχους που αναγράφονται στη συμφωνία του Παρισιού. Ομως είναι επικίνδυνο και λάθος να συμπεράνουμε ότι χάθηκε κάθε ελπίδα. Εξάλλου οι σημερινές πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις μάς δίνουν πολλούς λόγους για να ελπίζουμε.
Στη σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον στο Σαν Φρανσίσκο φυσικά έγινε λόγος για τα ανησυχητικά φαινόμενα, αλλά το επίκεντρο ήταν ο Χάρτης Πορείας της Κλιματικής Δράσης, μια νέα έρευνα που δείχνει την ολοένα και αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά η χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας διπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε μέχρι το 2030 η μισή παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως αυτή η πρόοδος μπορεί να επιταχυνθεί, καθώς τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας έχουν εξελιχθεί θεαματικά.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα υπολογίζει ότι  μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, περίπου 90 τρισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν σε νέες υποδομές παγκοσμίως. Χάρη στις νέες τεχνολογίες η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να υιοθετήσει έναν πραγματικά οικολογικό τρόπο ζωής. Πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πλέον συνειδητοποιούν πως οι αποφάσεις τους πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα  Οι νέες προσεγγίσεις για την ενέργεια, τη βιομηχανία, την αρχιτεκτονική, τη μεταφορά, τη γεωργία και τη δασοκομία θα μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2030.
Ευτυχώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες έχουν πάρει στα σοβαρά αυτά τα θέματα. Ως αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων έχουν μειωθεί σε 49 χώρες και 10 χώρες σκοπεύουν σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα πριν από το 2050. Ο Χάρτης Πορείας της Κλιματικής Δράσης μάς δείχνει πως έχουμε ακόμα την ευκαιρία να αλλάξουμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τους κινδύνους. Ομως η επιστήμη που μας επισήμανε τους κινδύνους μπορεί να παρέχει και λύσεις.
O Καρλ Μπιλντ είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας.