Είναι σαν να ερρίφθη ο κύβος: με την απόφασή της να επιστρέψει τα αναδρομικά σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς έως το τέλος του έτους και σε μία δόση, η κυβέρνηση σχεδόν προσδιόρισε τον χρόνο των εκλογών. Ο χρονικός ορίζοντας της κάλπης καθάρισε. Και δεν μοιάζει να είναι ο Μάιος και πολύ περισσότερο ο Σεπτέμβριος του 2019: τα αναδρομικά που δίνει η κυβέρνηση με τη λογική του «ζεστού χρήματος», φαίνεται να φέρνουν τις εκλογές πολύ πιο κοντά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πολιτεύεται με αυτή τη λογική. Το «ζεστό χρήμα» έχει επιστρατευτεί και στο παρελθόν ως προεκλογικό όπλο. Από αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρωτοτυπεί. Πιεσμένη ωστόσο από τη λιτότητα που έφερε το δικό της Μνημόνιο, έχει κάθε λόγο να πάει στις κάλπες πριν αυτό το ζεστό χρήμα εξαερωθεί σε φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των δικαιούχων, πριν ξεχάσουν οι δικαιούχοι ότι το ζεστό χρήμα μπήκε στις τσέπες τους και θυμούνται μόνο την ταχύτητα με την οποία βγήκε από αυτές.

Τον ορίζοντα των εκλογών κάνει φυσικά πιο καθαρό και το θέμα των περικοπών των συντάξεων. Αν τα νέα στο Eurogroup είναι καλά, η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγο να στήσει τις κάλπες όσο τα νέα είναι φρέσκα. Αν πάλι τα πανιά είναι μαύρα, τότε η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να περιμένει να νιώσουν οι συνταξιούχοι τις περικοπές στις ήδη άδειες τσέπες τους. Με τόσα πρόδρομα σημάδια, δεν απομένει παρά να αναγγελθούν και επισήμως οι εκλογές. Είναι κάτι που επιβάλλει εξάλλου το συμφέρον της χώρας.