Το συνολικό ποσό των περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ οφείλει η κυβέρνηση στους καθηγητές ΑΕΙ με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση αναδρομικών περικοπών στις αποδοχές τους.

Το ποσό αυτό αφορά τα έτη 2015-16 και αναλύεται σε 40 εκατομμύρια τον χρόνο που θα δοθούν σε 8.500 διδάσκοντες στα ΑΕΙ.

Ετσι αναμένεται να δοθούν στον καθένα από αυτούς περίπου 5.000 για κάθε έτος (10.000 συνολικά).

Τα παραπάνω αφορούν τα ποσά που πρέπει να αποδοθούν αναδρομικά με βάση τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν οι πανεπιστημιακοί το 2012. Η προσφυγή εκδικάστηκε το 2014, οι περικοπές στους μισθούς των πανεπιστημιακών κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές (όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ) και διατάχθηκε η ακύρωσή τους. Οπότε τώρα θα πρέπει να αποδοθούν πίσω αναδρομικά τα έτη 2015-2016 κατά τα οποία δεν εφαρμόστηκε αυτή η απόφαση.

Βέβαια στη συνέχεια, το 2017, νομοθετήθηκε νέο μισθολόγιο του κλάδου, κατά του οποίου επίσης προσέφυγαν οι πανεπιστημιακοί ζητώντας την ακύρωσή του και την επιστροφή στις αποδοχές τους του 2012. Και αυτή τη φορά οι πανεπιστημιακοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι ενδιάμεση δικαστική απόφαση, η οποία ορίζει ότι αν θέλει η κυβέρνηση να νομοθετήσει ύψος ανώτατου μισθού δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο εκείνου του 2012, καθώς είχαν προηγηθεί οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ των προσφυγών για ακύρωση των περικοπών εκείνης της περιόδου.